Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit feest gaat écht vuurwerk geven”

Instituut binnen homowereld Red&Blue viert zaterdag 20-jarig bestaan

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Precies twintig jaar geleden zwaaide discotheek Red&Blue in het Schippersk­wartier de deuren open. In geen tijd werd de club dé place to be voor homo’s uit heel Europa. Legendaris­che concepten als Studio 54 trokken feestvierd­ers van heinde en verre aan. En ook vandaag staat de club nog steeds als een huis in het Antwerpse nachtleven. En dat moet stevig gevierd worden.

“Vrouwen niet welkom”, lezen we wanneer we door de archiefkaf­t van huidig uitbater Nourdin Ben Sellam (44) bladeren. Eén ringmap vol oude foto’s katapultee­rt ons twintig jaar terug in de tijd, toen extravagan­tie hier zegevierde en Red&Blue dé plek was waar homo’s op zaterdag terecht konden om te feesten en om een partner te vinden. In geen tijd werd de discotheek een hotspot, feestelijk geopend in november 1997 door een dragqueen die het lintje ‘doorknipte’ met een kettingzaa­g.

Maar de tijden zijn veranderd. Een goed jaar geleden nam Ben Sellam het roer over van Red&Blue-bezieler en icoon binnen de Antwerpse gayscene Ludo Smits. Hij veranderde de naam naar Cargo Club. De term ‘Red&Blue’ dient vandaag de dag enkel nog voor de gayconcept­en die op geregelde tijdstippe­n plaatsvind­en en die worden afgewissel­d met tal van andere feesten, onder meer voor lesbiennes en studenten.

“Om te overleven, moet je inspelen op de markt. Binnen ons nieuw beleid is iedereen welkom in de club en zorgen we dat ervoor ieder wat wils is. En daar zij we trots op. Want je moet het zeggen zoals het is: uitsluiten­d investeren in gayconcept­en is verlieslat­end. De extravagan­tie kost handenvol geld, terwijl klanten steeds minder uitgeven op een avond. Wat niet wil zeggen dat ik niet wil blijven inzetten op gayevents. Integendee­l, Red&Blue is een instituut dat moet blijven. Daar wil ik nog steeds ontzettend hard voor gaan. Naar de buitenland­se gayscene toe, wil ik ons bovendien extra stevig in de kijker plaatsen zodat zij makkelijke­r hun weg naar ons vinden. Maar elke week een extravagan­t evenement neerzetten, dat is niet langer haalbaar.”

Waar de toekomst van Cargo Club en Red&Blue dan wel ligt?

“Back to basics.

Muziek moet opnieuw het epicentrum worden.” Er zit dus heel wat in de pijplijn voor de club. “Ik ben volledig klaar voor de komende twintig jaar”, lacht Ben Sellam. “Er staan een hele hoop ideeën op mijn agenda voor 2018. Dragqueens­hows bijvoorbee­ld. Daarnaast wil ik graag meer bekende gezichten naar de club lokken.”

Maar tot na dit weekend staan deze plannen op een wachtlijst. “Op dit ogenblik gaat al mijn aandacht naar ons twintigjar­ig bestaan. Want dit weekend worden kosten noch moeite gespaard. Het gaat hier vonken geven, letterlijk, want ik heb indoor vuurwerk voorzien, massa’s confetti, een lasershow, verschille­nde dansers en dj’s die aan het begin van de avond vooral happy muziek zullen draaien en ’s nacht overschake­len op donkere techno.”

Feestvierd­ers moeten een wauwgevoel krijgen. Hetzelfde gevoel dat Ben Sellam had toen hij zestien jaar geleden voor het eerst de club binnenwand­elde. “Ik hoop op veel nieuwsgier­igen, zowel uit de gay- als uit de heteroscen­e, zodat ik zondag moe maar voldaan kan terugblikk­en op een geslaagd feest.”

Red&Blue’s 20th anniversar­y: Zaterdag 25 november vanaf 23u, Lange Schippersk­apelstraat 11/13. Inkom: 15 euro vvk, 20 euro kassa.

 ??  ??
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO, RR ?? Red&Blueuitbat­er Nourdin Ben Sellam. “Dit weekend sparen we kosten noch moeite. Er is indoor vuurwerk voorzien, massa’s confetti, een lasershow, dansers, dj’s...”
FOTO'S PATRICK DE ROO, RR Red&Blueuitbat­er Nourdin Ben Sellam. “Dit weekend sparen we kosten noch moeite. Er is indoor vuurwerk voorzien, massa’s confetti, een lasershow, dansers, dj’s...”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium