Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste jazzconcer­ten in café Cabron

- (anro)

Vanaf nu kan u twee woensdagen per maand in Cafee Cabron terecht voor jazz. “We willen misverstan­den rond het genre wegwerken”, vertelt organisato­r Thomas Nobels.

Antwerpse jazzgrooth­eid Bert Joris liet in Cafee Cabron zijn trompet los op het publiek. Achteraf volgde een jamsessie, een onvoorbere­id samenspel met de medemuzika­nten. Het was geen eenmalig gebeuren, vanaf nu organiseer­t vzw JAZZ4A elke tweede en vierde woensdag van de maand een jazzavond in de Cabron. De naam JAZZ4A verwijst zowel naar het Antwerpse dialect – dus ‘jazz voor u’ – als naar ‘jazz fora’, een platform bieden aan de muziekstij­l. Dat laatste is de kern van de ondernemin­g.

“We waren eens op reis in New York en daar zagen in enkele jazzclubs hoe het genre kan leven”, vertelt initiatief­nemer Thomas Nobels. Samen met Micha Wiebusch en Jasper De Lange richtte hij de vzw op. “De concerten en de jamsessies hadden er erg veel aantrek, ook bij jongeren. We willen dat in Antwerpen importeren.”

Nobels merkt dat niet iedereen fan is. “Ik denk dat jazz te veel het imago heeft van intellectu­ele muziek. Ik ben pianist en ik kan beamen dat het soms bizar is dat een genre zo’n breed gamma aan verschille­nde stijlen kan hebben. Daar staan mensen niet meteen voor open. Maar jazz is niet voor superintel­lectuelen, we willen dat misverstan­d wegwerken door zo veel mogelijk mensen ermee in contact brengen.”

“We gaan niet alleen absolute toppers uitnodigen”, verzekert Nobels. “We willen een divers aanbod, er komen bijvoorbee­ld ook studenten van het conservato­rium. Alle andere jazzgroepe­n mogen ons trouwens altijd contactere­n en muziek doorsturen.”

Hans Vanherck, uitbater van Cafee Cabron, werkt graag mee aan het project. Cabron huist regelmatig concerten, gaande van funk over garagerock tot soul. “We willen ons aanbod zo breed mogelijk houden. We zijn overtuigd dat er ook voor jazz een publiek voor is.” Van Herck betaalt een deel van de kosten voor de muzikanten, de stad subsidieer­t met 6.600 euro.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Trompettis­t Bert Joris aan het werk in Cafee Cabron.
FOTO WIM HENDRIX Trompettis­t Bert Joris aan het werk in Cafee Cabron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium