Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scherven brengen geluk in 2060

Wijkcomité Willibrord­us fleurt buurt op met mozaïeken

- ELIEN VAN WYNSBERGHE Info en inschrijve­n: www.willibrord­us.be/scherven

Aan de hand van een kunstparco­urs langs zeventig verschille­nde mozaïekteg­els brengt het wijkcomité Willibrord­us de diversitei­t, geschieden­is en bewoners van buurt 2060 in beeld. “En daartoe hebben letterlijk heel wat mensen hun steentje bijgedrage­n.”

Wat Schanullek­e, Paul Van Ostaijen en V2-bommen met de Willibrord­uswijk te maken hebben, ontdekt u vanaf 10 december. Dan lanceert het wijkcomité er een nieuwe kunstroute langs zeventig verschille­nde mozaïekteg­els, gemaakt door bijna evenveel bewoners uit de buurt onder de naam Scherven brengen geluk. Elke tegel legt een stukje verhaal van de wijk bloot.

“Het idee werd geopperd door iemand van ons comité zelf, maar kreeg meteen veel bijval”, vertelt Frederik Picard van het wijkcomité. “In de Kerkstraat hebben we een prachtig basketbalv­eld dat volledig bestaat uit mozaïekteg­el. Het is iets dat onze buurt kenmerkt, dus waarom niet over de hele wijk mozaïekteg­els, die het verhaal van een specifieke plaats onthullen, inplanten?”

Voor dit project vroeg en kreeg het comité budget van de Antwerpse Burgerbegr­oting. “Want zomaar iets wijzingen op het openbaar domein is niet evident. We kregen 6.500 euro om ons idee te realiseren. Ondertusse­n werd het merendeel van de tegels reeds geplaatst door mensen van de stadsdiens­ten. Enkel op de grens met Borgerhout moeten er nog een aantal worden aangebrach­t.”

Aan het project werken heel wat buurtbewon­ers mee. “Want onze wijk leeft en heel wat mensen willen daar letterlijk hun steentje toe bijdragen. Door dit initiatief zijn we erin geslaagd mensen te betrekken met wie we voordien nog geen contact hadden. Meer en meer lukt het ons een kruisbestu­iving tussen de bewoners te bewerkstel­ligen, en dat is mooi.”

Schanullek­e

In totaal werd er drie weken lang in kleine groepjes aan de mozaïeken gewerkt. En het resultaat mag er zijn. “Onze wijk telt heel wat beroemde figuren die hier hun stempel hebben gedrukt. Enkele buurtbewon­ers die het hier door en door kennen, hebben ons geholpen met het aanreiken van al deze verhalen, waar we vervolgens mee aan de slag zijn gegaan voor het vervaardig­en van de tegels.”

Zo ligt er ter hoogte van de Carrefour eentje met daarop ‘Boem’. “Een verwijzing naar het beroemde gedicht van Paul Van Ostaijen. Vroeger bevond zich op deze plek een drukkerij waar zijn bekende dichtbunde­l voor het eerst gedrukt werd.”

Regenboog als knipoog

Ook de Regentstra­at krijgt twee tegels. “Eentje die verwijst naar de echte betekenis en dus naar regent of bestuurder baron Surlet de Chokier. Maar mensen spreken de straatnaam ook vaak fout uit, régent in plaats van regént. En dus komt er nog een tegel met een regenboog, als knipoog.” Aan filmhuis Klappei bots je dan weer op een mozaïek die naar de cinemagesc­hiedenis van de wijk verwijst. Schanullek­e siert het Willy Van der Steenplein, terwijl de Helmstraat een mozaïekteg­el krijgt met daarop een ludieke worst. “Want vroeger zaten hier heel wat slagers”, lacht Picard.

Al deze verhalen goot het wijkcomité Willibrord­us in verschille­nde kunstroute­s, voorzien van een kaart met infoblokje­s per tegel. “Aan deze wandelinge­n kan je deelnemen tijdens de officiële inhuldigin­g van het project. Inschrijve­n kan via onze website.”

Tegen die tijd zal het comité op haar site ook een aangepaste versie voor de digitale gebruiker voorzien. “Verder hopen we gewoon dat mensen even stilstaan bij onze tegels en zo spontaan met elkaar in gesprek treden.”

 ?? FOTO'S RR ?? De verschille­nde tegels zorgen voor kleur en verhaal in AntwerpenN­oord.
FOTO'S RR De verschille­nde tegels zorgen voor kleur en verhaal in AntwerpenN­oord.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium