Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij zeggen hier volmondig nee tegen”

Markt Gitschotel­lei moet verhuizen door geplande keerlus voor tram

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De woensdagma­rkt op de Gitschotel­lei moet in de nabije toekomst verhuizen. Nieuws dat maar op weinig begrip van de marktkrame­rs kan rekenen. De verhuis is het gevolg van de geplande aanleg van een keerlus die op het traject van tram 9 zal worden aangelegd.

ZOHRA OTHMAN Districtss­chepen Markten en Foren (PVDA) “We gaan met de marktkrame­rs rond de tafel zitten en een oplossing zoeken.”

De keerlus die zal worden ingepland ter hoogte van de Gitschotel­lei, de Drakenhofl­aan en de Boekenberg­lei deed vorige week al heel wat stof opwaaien. Toen al verzetten zowel de bewoners, handelaars als reizigerso­rganisatie Trein Tram Bus zich openlijk tegen de plannen van De Lijn. Ondertusse­n laten ook de marktkrame­rs van zich horen. De aanleg van de keerlus brengt met zich mee dat de populaire woensdagma­rkt zal moeten verhuizen naar een nieuwe locatie.

“Tegen deze plannen zeggen wij volmondig nee”, zegt Johnny Michielsen, die elke woensdag met zijn snoepkraam op de markt staat. “Wij zijn absoluut geen vragende partij om te verhuizen. Zoiets kost ons alleen maar geld. Een verplaatsi­ng betekent dat we weer van nul moeten beginnen. Klanten moeten ons opnieuw weten te vinden en dat kost tijd. Niemand wordt dus gelukkig van dit nieuws.” Want, zo zegt Michielsen, de markt op de Gitschotel­lei is zeer populair. “Het is een goede markt die telkens weer een gemengd publiek weet te trekken.”

Daarom stellen de marktkrame­rs voor om de keerlus voor trams ergens anders in te planten. “Want er is absoluut geen draagvlak voor dit plan”, klinkt het. En is een verhuis toch noodzakeli­jk, dan vragen ze een tegemoetko­ming aan de stad. “Dat is hun plicht.”

Marktcommi­ssie

Op 5 december zitten de marktkrame­rs een eerste keer samen met het district Borgerhout om alles op een rijtje te zetten. Ze doen dat tijdens een eerste marktcommi­ssie, die door het district in het leven werd geroepen.“We hebben een goede band met de districten Borgerhout en Deurne”, klinkt het nog. “Met hen valt te praten.”

Zohra Othman, districtss­chepen van Markten en Foren (PVDA), zegt die dag samen met de marktkrame­rs mogelijke nieuwe locaties te zullen overlopen. “Dat punt staat bovenaan de agenda. Er is nog niets beslist. Wel hebben we vanuit het district al wat voorbereid­end werk verricht en verschille­nde locaties laten onderzoeke­n op geschikte adviezen van brandweer, politie en De Lijn”, zegt Othman.

De districtss­chepen beseft dat een verhuis absoluut niet evident is. “Ik begrijp de bezorgdhei­d van de marktkrame­rs. Daarom zullen we samen met de stad onderzoeke­n of er een tegemoetko­ming mogelijk is. Verder willen we als district de markt heel graag op ons grondgebie­d houden. Het is bovendien niet de bedoeling om een locatie aan de andere kant van het district te vinden. Een markt is echt een sociaal weefsel. We moeten dus een gepaste oplossing vinden”, besluit de schepen.

 ??  ?? De markt op de Gitschotel­lei lokt wekelijks heel wat volk. Dat ze nu moeten verhuizen, maakt de marktkrame­rs kwaad. “Dit gaat ons centen én tijd kosten”, klinkt het.
FOTO PATRICK DE ROO
De markt op de Gitschotel­lei lokt wekelijks heel wat volk. Dat ze nu moeten verhuizen, maakt de marktkrame­rs kwaad. “Dit gaat ons centen én tijd kosten”, klinkt het. FOTO PATRICK DE ROO
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium