Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schat, waar eten we vanavond?

Belg eet steeds meer buitenshui­s en geeft daarbij steeds meer geld uit

- KRISTOF SIMOENS

Wie dacht dat na het rookverbod, de alcoholcon­troles en de witte kassa de doodsklokk­en zouden luiden voor de Belgische horeca, vergist zich schromelij­k. “De cijfers tonen aan dat de Belg meer dan ooit buitenshui­s eet en daarbij ook meer geld uitgeeft”, zegt Gert Laurijssen van Foodservic­e Alliance.

Meer dan 20 miljard euro zullen de Belgen dit jaar uitgeven aan ‘buitenshui­s eten’, liefst 3,8% meer dan vorig jaar. Dat becijferde Foodservic­e Alliance, het grootste onafhankel­ijke kennisnetw­erk in België voor horeca, catering (scholen, kantoren, ziekenhuiz­en) en het gemakskana­al (frituren, broodjesza­ken, tankstatio­ns). “In 2008 kreeg de sector een flinke klap: door de crisis hield de Belg zijn portefeuil­le op zak. De voorbije twee à drie jaar was er al sprake van een minieme stijging, maar nu is er echt wel sprake van een structurel­e groei”, zegt Gert Laurijssen. “De diverse eetkanalen kregen niet alleen 5,5% meer bezoekers over de vloer, die consumente­n besteedden ook 3,8% meer.”

Toch verdient dat goede rapport enige nuance. “De omzetgroei mag dan al structuree­l zijn, niet iedereen profiteert ervan”, zegt Laurijssen. “De catering bijvoorbee­ld verliest wat terrein. Bij de restaurant­s staat het middensegm­ent, zeg maar de klassieke brasserieë­n en tavernes, onder grote druk. Zij hebben het knap lastig om winstgeven­d te zijn.”

Gemak en beleving

Vooral de hotels hebben zich goed hersteld van het terreurjaa­r 2016. Maar ook concepten die inspelen op dé twee trends van het moment – gemak en beleving – scoren goed. Onder die eerste categorie vallen afhaalrest­aurants, maar ook meer en meer zaken waar je online kunt bestellen, rechtstree­ks of via Takeaway.com.

De tweede categorie omvat dan weer unieke eetgelegen­heden zoals food markets en ‘fast casual’, zeg maar de betere snelle hap, zoals Balls & Glory van Wim Ballieu, Frites Atelier van Sergio Herman of Würst van Jeroen Meus.

 ?? FOTO RR ?? Concepten zoals Frites Atelier van Sergio Herman in Antwerpen groeien vier keer harder dan het marktgemid­delde.
FOTO RR Concepten zoals Frites Atelier van Sergio Herman in Antwerpen groeien vier keer harder dan het marktgemid­delde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium