Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mathias Vergels heeft me getipt bij de makers”

Debutant Mathieu Carpentier (20) maakt intrede als Joren

-

Thuis heeft er een nieuw personage bij. Mathieu Carpentier (20) speelt Joren, het neefje van Sam waarover de vrouw zich wil ontfermen. Joren wordt de komende maanden een vertrouwd gezicht in de reeks. “En te denken dat ik enkele jaren geleden nog iets wou doen in de bouwsector”, zegt de jongeman.

Een rol in de best bekeken serie van Vlaanderen is voor Mathieu Carpentier meteen zijn vuurdoop op tv. “Mijn enige ervaring zijn enkele kortfilms en andere kleine projecten tijdens mijn opleiding aan de kunsthuman­iora”, vertelt de 20-jarige nieuwkomer. “Met één cameraman en één geluidsman. Nu zit ik in een serie met tientallen medewerker­s en filmen we met drie camera’s tegelijk.”

Het was Mathias Vergels (Lowie), net als Mathieu afkomstig uit Sint-Genesius-Rode, die de makers van Thuis tipte. “Voor de auditie twijfelde ik geen seconde. Natuurlijk moet je zoiets doen. De rollen voor jong talent liggen niet voor het rapen. Al waren er ook twijfels. Zou mijn leven hiermee veranderen? De impact moet ik nog ervaren. Ik speel al drie maanden mee, maar dat was nog volledig in de luwte.”

Dat hij de rol zou hebben, was voor Mathieu een verrassing. “Je hoort onvermijde­lijk dat ik een Brussels accent heb. Maar plots kwam het verlossend­e antwoord dat ik kon beginnen. Ik was verrast, maar content. Daarna ging het snel. Drie dagen later mocht ik al naar Leuven komen om kostuums te passen en snel daarna beleefde ik mijn eerste draaidag.” Hoewel Thuis nu zijn belangrijk­ste job is, speelt Mathieu ook nog bij een jongerenge­zelschap. “Vooral improvisat­ietheater. Een andere speelstijl, maar amusant.”

Laatbloeie­r

Trouwe kijkers kennen ondertusse­n de achtergron­d van het personage al. “Joren kreeg af te rekenen met een moeilijke thuissitua­tie. Zijn ouders zaten in een echtscheid­ing. Omdat hij er niet meer mee kon omgaan, ontfermde zijn oma zich over hem, maar voor haar is het niet evident om een jonge ket op te voeden en daarom klopt ze aan bij haar dochter Sam”, vertelt Mathieu, wiens personage aanvankeli­jk eerder gesloten is. “Het is geen ruziemaker, maar hij heeft emoti- oneel te lijden onder het hele ge- beuren. Al wil hij dat niet tonen. Hij zit vaak op zijn kamer te ga- men.”

Mathieu is een laatbloeie­r. Aan- vankelijk wees niets erop dat hij acteur zou worden. “Ik zat al in het derde middelbaar en wist nog altijd niet wat ik met mijn leven moest aanvangen. Er waren geen bepaalde toekomstdr­omen. Ik studeerde handel, maar deed dat niet zo graag. Omdat ik met mijn handen wou werken, leek de bouwsector een optie. Maar kennissen en vrienden vonden dat niks voor mij. Via via vernam ik dat er zoiets als kunsthuman­iora bestond. Ik deed meteen een toelatings­proef en die verliep goed”, zegt Mathieu, die ook die opleiding niet direct heel serieus nam. “Dat eerste jaar was eerder een spelletje. Er werd gezongen, gedanst, geacteerd. We traden zelfs in de KVS op. Plezant, maar pas toen de leerkracht­en benadrukte­n potentieel in mij te zien, ben ik het wat serieuzer gaan nemen.”

Docent als tegenspeel­ster

Half Vlaanderen is fan van

Thuis, maar Mathieu zelf was geen vaste kijker. “De reden is simpel: ik zat op internaat in Brussel en met tachtig man voor de tv zitten, deden wij niet. Wij zaten ’s avonds liever te jammen. En thuis keken we naar de Franstalig­e zenders omdat mijn ouders Franstalig zijn. De meeste personages waren me vreemd, al wist ik wel wie Frank en Simonneke zijn. Nog een leuk weetje: Ann Vanderstig­helen, die Sam speelt in de reeks, was in het zevende jaar mijn theaterdoc­ente. En ook Mathias Vergels ken ik. Wij komen immers uit dezelfde gemeente. Ik ben al jaren goede maatjes met zijn kleine broer.”

TOM VETS

MATHIEU CARPENTIER Acteur

“Ik zat al in het derde middelbaar en wist nog altijd niet wat ik met mijn leven moest aanvangen. Ik had geen specifieke toekomstdr­omen.”

Thuis, van maandag tot vrijdag om 20.10u op Eén

 ?? FOTO GUY
PUTTEMANS ?? Mathieu
Carpentier heeft geen tvervaring. “Ik heb enkel in kortfilms en andere kleine projecten tijdens mijn opleiding aan de kunsthuman­iora gespeeld.
FOTO GUY PUTTEMANS Mathieu Carpentier heeft geen tvervaring. “Ik heb enkel in kortfilms en andere kleine projecten tijdens mijn opleiding aan de kunsthuman­iora gespeeld.
 ?? FOTO VRT ?? Het personage Joren krijgt af te rekenen met een moeilijke thuissitua­tie en vindt onderdak bij zijn tante Sam.
FOTO VRT Het personage Joren krijgt af te rekenen met een moeilijke thuissitua­tie en vindt onderdak bij zijn tante Sam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium