Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wel repetities, geen shows in ons land

- TOM VETS

De schaatssho­ws van Holiday on Ice zijn al decenniala­ng een begrip. De afgelopen twee maanden bereidde de internatio­nale crew zijn nieuwe show Atlantis voor in de AED Studio’s in Lint. “We hebben 1,3 miljoen euro uitgegeven in België.”

b

Dat Holiday on Ice in België oe- fent en niet in Nederland zoals gepland, heeft te maken met de Tax Shelter, de fiscale regeling die het investerin­gsklimaat in de Belgische audiovisue­le sector en podiumkuns­ten wil stimuleren. Voorwaarde is wel dat men samenwerkt met Belgische leverancie­rs. “Dat was een uitdaging”, zegt producent Willem Metz. “België staat aan de wereldtop qua bedrijven die podiumopbo­uw en licht verzorgen. Maar qua decorbouw lag dat anders. Ook zijn er altijd onverwacht­e problemen. Zo hebben we een megagroot gordijn van 15 op 7 meter waarop we projecties tonen. Maar het oorspronke­lijke gordijn bevatte te veel reliëf. Gelukkig vonden we een firma die snel een alternatie­f kon bieden.”

In totaal zal Holiday on Ice ruim 1,3 miljoen euro in België hebben gespendeer­d aan onder meer het maken van de decors, het vervaardig­en van de kostuums, het huren van de locatie en de technische uitrusting alsook de video mapping.

Onderwater­stad

De nieuwste show speelt zich af onder water, in de verloren stad Atlantis. “Zo zijn er scènes waarbij het ensemble, met een aantal olympische kampioenen, als zeemeermin­nen en vissen op het ijs staat. Het gebruik van uv-licht geeft het gebeuren iets magisch”, zegt Jean-Luc Gason, die zich ontfermde over de videoproje­ctie. “Tijdens de show worden beelden van Atlantis getoond op de achtergron­d om het verhaal mee te vertellen. Tussen het allereerst­e en het definitiev­e ontwerp zit maanden werk.”

Achter de schermen treffen we ook Robert Cousins, ontwerper van de show. “Vanochtend om 6.45u stond ik promo te voeren voor Atlantis in het Duitse Keulen”, zegt hij. “Nu is het 18u en zijn we weer in Lint. IJsschaats­en maakt al 52 jaar deel uit van mijn leven en sinds 1980 werk ik voor Holiday on Ice. Ik zou het niet meer kunnen missen.”

Twee maanden lang kampeerden tientallen medewerker­s en dertig schaatsers in Lint. Wie het terrein aan de AED Studio’s opgaat, ziet meteen de grote container en de buizencons­tructies die tot in studio 6 lopen, om dag en nacht de ijspiste te koelen. De voorbereid­ingen lopen deze week af, de eerste show is op 30 november. “Of we klaar zijn? Dat zijn we pas op de avond van de eerste show. Dat is altijd zo”, zegt Metz.

Tentendorp

De toer start in Duitsland en trekt later richting Frankrijk en Verenigd Koninkrijk. België staat niet op de agenda. “We zouden erg graag willen, maar het is praktisch niet mogelijk”, zeggen Cousins en Metz. “We kunnen enkel terecht in het Antwerpse Sportpalei­s en hun agenda zit eivol. Soms zijn er nog twee vrije dagen na elkaar, maar die tijd hebben we alleen al voor de opbouw nodig. We zouden minstens een week over de zaal moeten beschikken. IJspistes in België voldoen dan weer niet aan onze andere normen. Zo moet er voldoende ruimte zijn voor de backstage.”

Ook in Lint is er een heus tentendorp opgeslagen, waarin de schaatsers zich kunnen terugtrekk­en en omkleden. “Vaak zijn ijstempels niet voorzien op de benodigde accommodat­ie en dienen we die zelf mee te brengen.”

Holiday on Ice maalt er niet om. Volgend jaar staat een Zuid-Amerikaans­e toer gepland met stops in Brazilië en Chili. “En we hopen dan dezelfde dansers te kunnen meenemen. Niemand is verplicht, maar ze weten dat als ze bij ons beginnen, dat ze dan de hele wereld rondreizen.”

WILLEM METZ Producent ‘Atlantis’ “Praktisch is het niet mogelijk om in België op te treden. We kunnen enkel terecht in het Sportpalei­s, maar hun agenda zit al eivol.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Dertig schaatsers oefenen twee maanden lang in de AED Studio’s in Lint.
FOTO JAN VAN DER PERRE Dertig schaatsers oefenen twee maanden lang in de AED Studio’s in Lint.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Een blik achter de schermen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Een blik achter de schermen.
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium