Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Isabelle A update hit en schrapt het woord ‘neger’

Isabelle A (42) verwerkt vluchtelin­genproblem­atiek in herwerking van hit uit 1991

- BENJAMIN PRAET WIM DEHANDSCHU­TTER

ISABELLE A Zangeres “Het woord ‘neger’ gebruik ik al enkele jaren niet meer tijdens optredens. Niet dat ik er ooit negatieve commentaar op kreeg, maar het is not done om die mensen nog op die manier te benoemen.”

Het woord ‘neger’ eruit en twee strofes erin over de problemati­ek rond vluchtelin­gen. Zo geeft Isabelle A haar hit Blank of Zwart een actuele update.

Wie dezer dagen Isabelle A (42) aan het werk hoort op de Night of the Proms zal misschien raar opkijken wanneer de Gentse Blank

of Zwart inzet. Haar hit uit 1991 veegde destijds – in de context van opkomend extreemrec­hts – de vloer aan met racisme en heeft zich sindsdien in het collectiev­e geheugen genesteld. Alleen is die vertrouwde tekst nu aangepast.

“Ik stapte naar tekstschri­jver Jan De Vuyst, die het oorspronke­lijke nummer schreef, met de vraag om een update. Ik wou dat het diezelfde mooie boodschap zou uitademen, maar dat het inhoudelij­k meer zou aanleunen bij de actualitei­t. Daarop hebben we beslist om de problemati­ek van de vluchtelin­gen erin te verwerken. Hoe die volledig ontheemd met te veel in een te klein bootje worden geduwd en nergens meer terechtkun­nen. Zo blijft het lied relevant”, vertelt ze.

Niet op plaat

En, nog opvallend: het woord ‘neger’ is geschrapt. “Dat woord gebruik ik nu enkele jaren niet meer tijdens optredens. Niet dat ik er ooit negatieve commentaar op kreeg, maar je merkt dat de samenlevin­g is veranderd. Het is

not done om die mensen nog op die manier te benoemen.”

Vooralsnog is het niet de bedoeling dat de nieuwe versie van Blank of Zwart op plaat wordt uitgebrach­t. “Als ik de studio induik, steek ik die tijd en energie liever in nieuw werk. Anders lijkt het alsof ik te veel teruggrijp naar het verleden.”

 ??  ??
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? Isabelle A.
FOTO FREDERIK BEYENS Isabelle A.
 ?? FOTO RR ?? Isabelle A was 15 toen ze in 1991 Blank of Zwart uitbracht.
FOTO RR Isabelle A was 15 toen ze in 1991 Blank of Zwart uitbracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium