Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie morst met kansen, krijgt het deksel op de neus

Anderlecht morst met de kansen en mag Europese lente vergeten

- JURGEN GERIL

Alle hoop is weg. Anderlecht scoorde wel zijn eerste doelpunt in deze Champions League, maar verloor toch met 12 van een matig Bayern. Het verkwansel­de gewoon te veel kansen. Daarom gelooft niemand nog dat paarswit op de laatste speeldag met vier goals verschil kan winnen tegen Celtic.

Met spandoeken en vals geld protesteer­den de fans van Bayern München fel tegen de hoge ticketprij­zen van Anderlecht. Kom nou, 100 euro. In het Astridpark maakt een sterke Champions League-tegenstand­er daar gemiddeld toch vijf doelpunten voor. Da’s twintig euro per goal. Meer dan de moeite voor zo’n spektakel.

Alleen begon Bayern erg ongeïntere­sseerd aan de wedstrijd. Der Rekordmeis­ter was al gekwalific­eerd voor de achtste finales en gaf de meegereisd­e fans amper waar voor hun geld.

Tegenpolen

Voor Anderlecht was dit dus een unieke gelegenhei­d om die dikke nul van het bord te wissen en toch nog iets te maken van hun Europese campagne. Helaas, in de eerste helft was iedereen goed behalve Lukasz Teodorczyk. Maar liefst vier keer kwam Teo in scoringspo­sitie en vier keer wrong hij de kans de nek om. Zijn laatste doelpunt dateert alweer van 13 oktober tegen KV Mechelen, anderhalve maand geleden. Tja, met een efficiënte spits was het aan de rust zeker 2-0 geweest en dan weet je het wel. Het matige Bayern zou aan één kans genoeg hebben om te scoren. Teodorczyk en Lewandowsk­i zijn letterlijk tegenpolen. Na de pauze stapte een goeie Deschacht één keer verkeerd uit, Tolisso zette voor en Robert Lewandowsk­i duwde de 0-1 tegen de netten. Wie waren hier eigenlijk de ‘dieven’?

Want de veldbezett­ing van Anderlecht was best goed. Hein verraste Bayern met Kums op het middenveld - de was dat geen libero? - en hij verdeelde het spel. Kara ging niet door de knieën en zelfs Appiah knalde één keer op doelman Ulreich. Misschien had het torinstinc­t van bankzitter Onyekuru een verschil gemaakt, maar Gerkens deed het ook goed. Meer nog, Pietertje had een penalty moeten krijgen, maar de charge van reus Sule (1m95, 97 kg) tegen pluimgewic­ht Gerkens (1m80, 72 kg) werd door de ref beoordeeld als een rechtmatig duwtje.

De tegengoal was natuurlijk een mokerslag voor de thuisploeg. Nochtans viel bij de bezoekers na Thiago ook nog Arjen Robben uit, maar hoe herpak je je als je in vier Champions Leaguematc­hen niet één keer kon scoren en je spits zwalpt. Wel, we moeten toegeven dat Teodorczyk een bijter is. Tegen beter weten in bleef hij proberen en dan kopte hij toch eens een bal goed terug en Hanni prikte de 1-1 tegen de netten.

Na 423 minuten of zeven uur en drie minuten voetballen in deze Champions League had Anderlecht dan toch eens gescoord en het was verdiend. Plots konden we zelfs weer dromen van Europese overwinter­ing, want Celtic kreeg zwaar op zijn donder van PSG en bij deze stand had Anderlecht op de slotspeeld­ag in Glasgow genoeg aan een zege voor overwinter­ing.

Slechtste ploeg ooit in Champions League?

We werden overmoedig. In deze Champions League is er één codewoord en dat is efficiënti­e. Anderlecht had met Bruno en Onyekuru wel meer offensieve slagkracht op het veld, maar de goal viel opnieuw aan de overkant. De Bayernspit­sen kregen te veel ruimte en bij één goeie voorzet kopt Tolisso raak. Der Untergang was nu echt een feit. Want niemand gelooft dat Anderlecht op de laatste speeldag met vier goals verschil zal winnen op Celtic. Dat wordt niet meer dan een citytrip naar Glasgow om de eer te redden. Het is echt de trieste 0-3-nederlaag thuis tegen de Schotten die paars-wit de das om deed in deze jaargang . En wat nog erger is…met nul punten en een doelpunten­saldo van 1-17 kan Sporting nog de slechtste ploeg ooit worden in de Champions League. Celtic Anderlecht wordt op 5 december een duel der dwergen. Benieuwd hoeveel de tickets zullen kosten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium