Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bibberen aan de Côte d’Azur

WestVlamin­gen willen via Europese match vooral uit Belgische crisis geraken

- FRANK BUYSE

Er straalt een leuk zonnetje aan de Côte d’Azur. Toch bibbert het sukkelende en gehavende Zulte Waregem op bezoek bij Nice. “We verloren al drie keer na een Europese match”, denkt coach Francky Dury al aan de gevolgen voor de competitie.

Wat kan Essevee, in België krasselend met 3 op 21, nog in Europa? Dankzij de zege in Arnhem naar de tweede plaats wippen, tiens. Zelfs met een gelijkspel in Nice behoudt Essevee een kans op kwalificat­ie voor de zestiende finales van de Europa League. “We willen de laatste match tegen Lazio interessan­t houden”, omschrijft coach Francky Dury de opdracht.

Niet simpel. Nice is in de Franse Ligue 1 dan wel nog dieper weggezakt dan de West-Vlamingen, maar Balotelli en co zijn bij winst zeker geplaatst. En thuis kreeg de Belgische bekerwinna­ar van de Fransen een 1-5 rond de oren. “In hun counters zag je de kwaliteite­n van die ploeg”, vertelt Dury, die wellicht met vijf man achterin start. “Wat niet wil zeggen dat ik mijn visie zal aanpassen. Ik heb geleerd dat je met lef en overtuigin­g het verst komt.”

Playoff 1

Bovenop die 3 op 21 is er ook nog het rijtje geblesseer­den – vooral Derijck en Olayinka worden gemist – en moet Zulte Waregem vanavond in de schitteren­de Allianz Riviera ook nog eens Nice in de ogen kijken zonder spelmaker Onur Kaya, om familiale redenen thuisgeble­ven. “Dat bespaart me veel te moeten nadenken over roteren”, grijnst de coach, die het behalen van Playoff 1 altijd al belangrijk­er maakte dan de Europese campagne.

En in de competitie wachten nu Club Brugge en AA Gent, met tussendoor nog eens Club voor de beker: de bekerhoude­r kan de komende tien dagen veel verliezen. “We verloren ook al drie keer na een Europese match. Ik mag er eigenlijk niet aan denken wat ons zondag in Brugge te wachten staat”, zucht Dury. Maar dan weer monter: “We kunnen de komende tien dagen ook veel winnen. We mogen trouwens ook niet dramatiser­en. We hebben het in onze vier Europese matchen niet slecht gedaan én staan nog steeds maar drie punten achter de top zes. Ik heb geleerd dat je dicht bij elkaar moet kruipen als het koud wordt. (lacht) En dat doet deze groep. We gaan hier samen uitkomen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Dury kan de zestiende finales nog halen, maar de coach denkt nu al meer aan Club Brugge op zondag.
FOTO BELGA Dury kan de zestiende finales nog halen, maar de coach denkt nu al meer aan Club Brugge op zondag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium