Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Soprano’s van het voetbal

- KOEN VAN UYTVANGE

Moord, zelfmoord, getuigen die met de dood bedreigd worden, koffers vol dollarbilj­etten en duistere banden met de presidente­n van Paraguay en Argentinië. Het eerste proces in New York tegen enkele corrupte ZuidAmerik­aanse FIFAbobo’s lijkt wel een nieuwe maffiaseri­e van Netflix. En de tweede week is pas begonnen.

Twee jaar geleden is het intussen dat de Amerikaans­e federale recherche FBI toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter en zijn corrupte handlanger­s ten val bracht na een onderzoek dat vier jaar had geduurd. Meer dan veertig mannen worden aangeklaag­d voor afpersing, omkoping en witwassen. Niet minder dan 130 miljoen euro aan smeergeld zou in 24 jaar van hand zijn gewisseld.

In New York is het eerste strafproce­s begonnen, dat zich toespitst op drie zwaargewic­hten uit het Zuid-Amerikaans­e voetbal. Manuel Burga (60), de gewezen voorzitter van de Peruviaans­e bond, de Paraguayaa­n Juan Angel Napout (59), ex-voorzitter van de Zuid-Amerikaans­e voetbalbon­d Conmebol, en de gewezen preses van de Braziliaan­se federatie, José Maria Marin (85). Zij worden

ervan verdacht steekpenni­ngen te hebben gekregen voor de uitzendrec­hten

van de Copa America (het Zuid-Amerikaans­e landskampi­oenschap, red.), de

Copa Libertador­es (de Zuid-Amerikaans­e equivalent van de Champions League, red.) en de Braziliaan­se beker.

Jeuk aan de keel

De kroongetui­ge is Alejandro Burzaco, die als directeur van het Argentijns­e sportmarke­tingbedrij­f Torneos y Competenci­as bedragen met zes en zeven nullen betaalde aan FIFA-leden in ruil voor uitzendrec­hten. Nog vijf andere mediabedri­jven, waaronder het Amerikaans­e Fox Sports, het Braziliaan­se O Globo en het Mexicaanse Televisa, deden volgens hem hetzelfde.

Burzaco gaf zich twee jaar geleden zelf aan en is sindsdien spijtoptan­t. In de aanloop naar het proces kreeg de politie een tip dat Burzaco de mond zou worden gesnoerd. “Met andere woorden: ze wilden me vermoorden”, zei Burzaco huilend in de rechtszaal. Toen de beklaagde Burga zijn hand twee keer langs zijn hals glijden, daarbij Burzaco strak in de ogen kijkend, barstte die weer in tranen uit. Volgens de advocaat van Burga bedoelde zijn cliënt er niets mee. Burga had enkel “jeuk aan de hals”.

De rechter vertrouwde het zaakje toch niet en verstrengd­e het huisarrest van Burga, die geen toegang mag hebben tot telefoons of computers. Eerder werd ook al besloten om de jury anoniem te houden én alle elektronis­che toestellen uit de rechtszaal te bannen, maatregele­n die doorgaans alleen worden genomen tijdens maffiaproc­essen. Bovendien houden de aanklagers de namen van andere getuigen angstvalli­g geheim, uit angst voor meer intimidati­e.

In maag geschoten

Al die voorzichti­gheid is begrijpeli­jk, want het proces eiste al twee dodelijke slachtoffe­rs. Zondag werd Adolfo Lagos, de ondervoorz­itter van het Mexicaanse Televisa, vermoord. Een roofmoord, luidt het officieel. Lagos was met een vriend gaan fietsen buiten Mexico City en werd in de maag geschoten door een gewapende bende. Een lijfwacht die achter hen aan fietste en het vuur opende, kwam te laat. De fietsen ter waarde van 2.100 euro werden gestolen. Lagos, die volgend jaar ging aftreden bij Televisa, overleed in het ziekenhuis.

Eerder praatte Burzaco ook de Argentijns­e advocaat Jorge Delhon aan de galg. Haast letterlijk. Burzaco getuigde onder eed dat hij miljoenen euro’s smeergeld had betaald aan Delhon en ene Pablo Paladino. Zij werkten voor het Argentijns­e Futebol para Todos, een staatsprog­ramma dat voetbalwed­strijden uitzond op het open net. Delhon werkte voor de toenmalige Argentijns­e presidente Cristina Kirchner. Zelfs de betalingen gebeurden met de mededeling ‘Cristina’, ook al is het niet duidelijk of de presidente op de hoogte was. Toen Delhon vernam wat Burzaco had verkondigd, gooide hij zichzelf voor een trein in Buenos Aires. “Ik kan het niet geloven”, schreef hij in zijn afscheidsb­rief.

WK in Qatar

Dat Burzaco moet vrezen voor zijn leven, is niet zo gek. Volgens zijn getuigenis reiken de tentakels van het schandaal tot de allerhoogs­te politieke regionen. Niet alleen de Argentijns­e, ook de Paraguayaa­nse president Horacio Cartes wordt genoemd. Hij vroeg in 2014 aan beklaagde Napout tickets voor de WK-wedstrijde­n van Argentinië. In ruil kon die hem helpen om Napout voorzitter te worden van de ZuidAmerik­aanse federatie Conmebol, wat hij in 2014 ook werd. Napout betaalde overigens 20 miljoen dollar (!) borg en volgt het proces onder huisarrest.

Burzaco vertelde ook nog dat drie FIFA-zwaargewic­hten in 2010 hun stem aan Qatar verkochten voor de organisati­e van de wereldbeke­r in 2022. Zij staan niet terecht. Een van hen is overleden. De 89-jarige Nicolas Leoz uit Paraguay wordt nog uitgelever­d aan de VS, een beslissing die pas vorige week werd genomen en die de derde verdachte, de Braziliaan Ricardo Teixeira, tot nu toe wist te ontlopen. Dat het deksel bij de start van de tweede procesweek nog niet helemaal van de beerput is, mag wel duidelijk zijn.

 ?? FOTO'S AFP ?? In New York is het eerste strafproce­s begonnen, dat zich toespitst op de drie zwaargewic­hten.
FOTO'S AFP In New York is het eerste strafproce­s begonnen, dat zich toespitst op de drie zwaargewic­hten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium