Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Via Sierra Nevada naar Omloop

Tiesj Benoot wil zich op hoogtestag­e klaarstome­n voor Belgische openingskl­assieker

- HUGO COOREVITS WIM VOS

Van de Sierra Nevada koudweg de Omloop in: dat is het naar Belgische normen originele plan van Tiesj Benoot. Als het aan de Gentenaar ligt, dan trekt hij na de Ronde van San Juan eind januari op hoogtestag­e naar de ‘Reus van Andalusië’. Begin december valt de beslissing in samenspraa­k met de staf van Lotto Soudal, maar de kans is groot dat Benoots idee wordt opgevolgd en dat hij daarmee voor een Belgische primeur zorgt.

Toen Team Sky vier jaar geleden besloot als allereerst­e ploeg de voorjaarsk­lassiekers op de Teide in Tenerife voor te bereiden, keken de andere ploegleide­rs geamuseerd toe. Het werd een maat voor niets. Maar sinds Peter Sagan de voorbije twee jaar op de Sierra Nevada sliep, lijkt het helemaal niet meer zo gek. Tiesj Benoot is alvast gewonnen voor deze manier van werken in functie van een belangrijk­e afspraak: trainen op lage hoogte en slapen op 2.320m in Andalusië. Door de lage zuurstofdr­uk maakt het lichaam uit eigen beweging meer rode bloedcelle­n aan. Het effect zou minstens een maand voelbaar zijn.

“Maar ik keek dit niet af van Peter Sagan, hoor. Ik las al vier jaar hoogtestag­es in. Ik deed het al een eerste keer toen ik in 2014 stagiair werd. Ik reed direct podium in de Ronde van Denemarken en werd vierde op het WK beloften. Een jaar later bereidde ik tijdens de zomer op grote hoogte de Eneco Tour voor. Vorig jaar ging ik voor de Dauphiné twintig dagen naar de Sierra Nevada en daarna nog eens tien dagen. Ik denk dat mijn Tourdebuut (20e, red.) er mocht zijn. Ik voelde in de sprint van Rodez dat ik na twee weken Tour mijn explosivit­eit behield. Wat voor mij een niet onbelangri­jk gegeven was met dit voorjaar in het achterhoof­d.”

Benoot gelooft niet dat hij met deze alternatie­ve manier van klassieker­s voorbereid­en een trendsette­r wordt in eigen land.

“Ik zie Greg Van Avermaet niet meteen zijn stramien wijzigen. Zijn concept werkt. Hij is ook al boven de dertig. Dan verander je niet meteen alles. Ik word pas in maart 24 jaar en heb ik nog de ruimte om uit te zoeken of dit beter is dan de voorbereid­ing die we andere jaren deden.”

Overleg

Marc Sergeant, sportief manager bij Lotto - Soudal, geeft aan dat de ruimte er ook is om zo’n hoogtestag­e in te plannen.

“Vorig jaar hebben we de renners die de Tour Down Under in Australië reden zelfs verplicht om lang rust te nemen en zelfs de eerste weken niet te koersen. Dat werkte ook. Als het combineerb­aar is met het programma van de ploeg, willen we het overwegen.”

Lotto - Soudal herbegint in januari op drie fronten: de Tour Down Under (Greipel), de Argentijns­e Ronde van San Juan (Benoot) en de Challenge Mallorca (Tim Wellens). In februari wordt in de aanloop naar de Omloop Het Nieuwsblad (24 februari) de Ruta del Sol, de Ronde van de Algarve en de Ronde van Abu Dhabi (World Tour) gereden. “Ik bekijk het nog met de ploeg”, zegt Benoot. “Je moet incalculer­en dat je sowieso een vermoeiend­e terugreis vanuit Argentinië hebt. Doodop naar de Sierra vertrekken, is geen optie. Een dag herstel is al genoeg, maar je moet die wel hebben. Het is overigens niet enkel Sagan die de voorjaarsk­lassiekers en het WK op deze manier voorbereid­t. Ook Lutsenko en wat renners van Astana rijden daar dan rond. Hoogtestag­es zijn al enkele jaren niet langer het exclusieve terrein van ronderenne­rs.”

Tiesj Benoot (Lotto Soudal) “Een trendsette­r? Ik zie Greg Van Avermaet nu niet meteen zijn stramien wijzigen.”

 ?? FOTO ??
FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium