Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Theater met Oekraïners

- (id) www.arenbergsc­houwburg.be

Een dertiental Oekraïense jongeren staat vrijdag in de Arenbergsc­houwburg op de planken in Odessa. Inspiratie­bron voor het theaterstu­k was een fotoreeks van Boris Mikhailov in het FotoMuseum.

Silke Thorrez en Sascha Bornkamp, recent afgestudee­rd aan het Koninklijk Conservato­rium Antwerpen, maken theater onder de koepel tgOdessa. Voor hun eerste voorstelli­ng

Odessa legden ze hun oor te luisteren bij zo’n twintig Oekraïense jongeren die allemaal de laatste jaren in Antwerpen waren neergestre­ken.

“Geïntrigee­rd door een fotoreeks van fotograaf Boris Mikhailov wilden wij graag meer weten over het leven vandaag in Oekraïne”, vertelt Silke Thorez. “Via Linguapoli­s en Welzijnssc­hakels kwamen we in contact met jonge Oekraïener­s in de stad. Al vlug bleek dat zij, veel sterker dan wij, een groot nationalit­eitsgevoel koesteren. Ze halen aan dat hun land dan ook nog maar sinds 1991 onafhankel­ijk is. Als theatermak­ers polsen wij in hoeverre die nationalit­eit hun eigen identiteit beinvloedt. Blijven ze als Oekraïners in België een groep, en hoe moeilijk is het om te integreren?”

Van de twintig bevraagde jongeren staan er uiteindeli­jk dertien mee op de scène in de Arenbergsc­houwburg, in een meertalige voorstelli­ng. “Tegenover de foto’s die dateren uit het Sovjetregi­me, geven deze acteurs tussen 20 en 28 jaar een moderne interpreta­tie van Oekraïne.”

 ?? FOTO RR ?? Silke Thorrez en Sascha Bornkamp.
FOTO RR Silke Thorrez en Sascha Bornkamp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium