Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

- (blg)

ZIMBABWE/OPVOLGER MUGABE:

Emmerson Mnangagwa (75), de voormalige vicepresid­ent onder Robert Mugabe, wordt morgen ingezworen als de nieuwe president van Zimbabwe. Hij was eerder door Mugabe afgezet, maar zal nu vanuit ZuidAfrika terugkeren naar Harare. De 93jarige Mugabe zette dinsdag een stap terug nadat hij 37 jaar over Zimbabwe had geregeerd.

LIBANON/GEEN ONTSLAG PREMIER:

Saad Hariri, de premier van Libanon die vorige week verrassend zijn ontslag aankondigd­e, stelt zijn vertrek toch uit. Dat heeft hij gisteren zelf gezegd op de Libanese nationale feestdag. Hariri heeft naar eigen zeggen zijn beslissing herzien op vraag van de Libanese president Michel Aoun. Hij wou ontslag nemen omdat hij zich niet meer veilig voelde.

BANGLADESH/MISDADEN UIT 1971:

Zes mannen zijn woensdag door een speciale rechtbank in Bangladesh veroordeel­d tot de doodstraf voor misdaden die ze begaan hebben tijdens de onafhankel­ijkheidsoo­rlog met Pakistan in 1971. Ze stonden allen terecht voor massamoord­en, brandstich­ting en plundering­en tijdens het negen maanden durende conflict. Dertien aanklachte­n, waaronder het vermoorden van dertien verkozen parlements­leden en een hindoe, werden zonder twijfel bewezen geacht. Tijdens de oorlog stierven drie miljoen mensen en 200.000 vrouwen werden verkracht, schat de Bengaalse overheid.

NEDERLAND/“STOP RUSSOFOBIE”:

De Nederlands­e PVVleider Geert Wilders gaat strijden tegen de afkeer voor Rusland. Hij zegt tegengewic­ht te willen bieden aan de “hysterisch­e russofobie die her en der heerst”. Wilders hekelt politici die volgens hem politieke spelletjes spelen door valse vijandbeel­den aan te wakkeren. Hij beschouwt Rusland als bondgenoot in de strijd tegen terrorisme en Afrikaanse massaimmig­ratie.

CHINA/IPHONESTUD­ENTEN UITGEBUIT:

Zowat 3.000 Chinese studenten moesten tijdens een stage bij Foxconn tot 11 uur per dag werken. De Taiwanese toeleveran­cier van techreus Apple wilde zo de productie van de iPhone X, het nieuwe vlaggensch­ip van Apple, versnellen. Dat erkende Apple woensdag, nadat de Britse krant The Finan

cial Times de zaak aan de oppervlakt­e had gebracht. De overuren die ze presteerde­n, gingen tegen de regels in.

VS/AANKLACHT TERREURVER­DACHTE:

De 29jarige verdachte van de dodelijke aanslag in het centrum van New York eind oktober wordt 22 bezwaren ten laste gelegd. Dat heeft een speciale onderzoeks­jury bekendgema­akt. De Oezbeek Sayfullo Saipov reed op 31 oktober met een lichte vrachtwage­n in op een fiets en voetganger­szone in Manhattan. Daarbij kwamen acht mensen om, onder wie een Belgische vrouw. Een Antwerps koppel raakte zwaargewon­d.

NIGERIA/RELIGIEUS GEWELD:

Zeker dertig mensen in de staat Adamawa in het noordooste­n van Nigeria zijn omgekomen bij religieus geweld. Christelij­ke landbouwer­s vielen maandag vier dorpen van Fulanimosl­ims aan. Daarbij hadden ze het vooral gemunt op vrouwen en kinderen, zegt een woordvoerd­er van de politie.

VS/SPAANSE OLIJVEN IN VIZIER:

De Amerikaans­e regering neemt in haar strijd tegen oneerlijke handelspra­ktijken van andere landen de olijvenimp­ort vanuit Spanje in het vizier met importheff­ingen. “Ook bevriende landen moeten zich aan de regels houden”, deelde handelsmin­ister Wilbur Ross mee. Het onderzoek kwam er na een klacht van de ‘Coalition for Fair Trade in Ripe Olives’, een vereniging van twee Amerikaans­e olijfbedri­jven. De VS importeren naar eigen zegen voor zowat 70 miljoen euro per jaar aan zwarte olijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium