Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voer de strijd tegen roken op

- Christof Willocx Redacteur economie brieven@gva.be

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) wil een rookverbod opleggen in auto’s waarin kinderen zitten. Ze volgt hiermee het voorbeeld van het Waals Parlement, dat vandaag al een discussie over dat rookverbod houdt. Overtreder­s in Wallonië zouden, als het verbod volgend jaar een parlementa­ire meerderhei­d haalt, vanaf eind 2018 een boete van 150 euro krijgen.

Het is absoluut noodzakeli­jk om roken in auto’s in de nabijheid van kinderen te verbieden. Sigaret is een mooier woord voor kankerstok, en de bedieners van die kankerstok­ken berokkenen ook grote schade aan de mensen die passief meeroken. Kinderen zijn daar extra gevoelig voor, omdat ze sneller ademen en omdat hun immuunsyst­eem en longen nog niet volledig ontwikkeld zijn.

Het is daarom verbazend dat federaal minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) er nog steeds niet in geslaagd is om dat verbod door het parlement te krijgen. Het is beschamend dat de regionale parlemente­n het werk moeten doen van hun federale collega’s, omdat die door hun eindeloze gekibbel geen stap vooruitkom­en.

De Block is nochtans zelf voorstande­r van een rookverbod in auto’s met kinderen, net als de andere federale meerderhei­dspartijen CD&V, N-VA en MR. De reden waarom de partijen niet tot actie overgaan, is omdat ze die ene maatregel willen koppelen aan een hele reeks andere antirookma­atregelen, waar ze het onderling niet over eens zijn. Dat hoor je in dit land wel vaker: oeverloos palaveren, waardoor het resultaat te lang uitblijft.

CD&V en N-VA willen bijvoorbee­ld dat de verkoop van tabak aan minderjari­gen wordt verboden, waardoor de huidige leeftijdsg­rens van zestien jaar wordt opgetrokke­n tot achttien jaar. Open Vld en MR zijn daar niet meteen voor te vinden.

De federale meerderhei­dspartijen moeten in eerste instantie stemmen over de maatregele­n waar ze het eens over zijn. Dan wordt het rookverbod in auto’s met kinderen in één klap in het hele land van kracht en is er een concrete vooruitgan­g geboekt in de strijd tegen kanker.

In principe is het ook een goede zaak om de verkoop van tabak aan minderjari­gen te verbieden, omdat zo’n verbod jongeren tegen zichzelf kan beschermen. Maar in de praktijk zullen tieners die écht willen roken, ook met dat verbod relatief makkelijk aan sigaretten kunnen geraken. Het zou daarom een beter idee zijn om, zoals CD&V voorstelt, een verbod in te voeren op tabaksrecl­ame en om neutrale sigaretten­pakjes in te voeren, zodat tieners zich niet meer kunnen laten verleiden door flitsende kleuren en zo’n sigaretten­pakje ook haar laatste grammetjes aan hipheid inboet.

Jaarlijks sterven meer dan 14.000 Belgen aan de gevolgen van roken. Politici kunnen dat cijfer naar beneden krijgen. Het wordt hoog tijd dat ze een tandje bijsteken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium