Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kathleen Aerts: “Vreselijke ziekte positiever proberen te benaderen”

-

In de bibliothee­k van Mechelen stelde voormalig K3lid Kathleen Aerts haar nieuwste boek voor. Net als het vorige gaat ook Lilly en Max in de wereld van Oma over de dementie van haar moeder.

“Toen ik drie jaar geleden begon met het schrijven van mijn

eerste boek Voor altijd mijn mama zat ik in een andere fase van het verwerking­sproces”, zegt Kathleen Aerts. “Want Alzheimer (de meest voorkomend­e

vorm van dementie, red.) is elke dag opnieuw een beetje afscheid nemen en dat is hartversch­eurend. Maar intussen woont mama bij ons in Zuid-Afrika en heb ik beter kunnen aanvaarden dat ze de ziekte heeft. Het eerste boek was dan ook erg zwaar, terwijl de opvolger luchtiger is en zich meer richt op kinderen.”

Het is deels een autobiogra­fisch boek, zegt Aerts. “Omdat ik zelf kinderen van 3 en 6 jaar heb. Zij worden elke dag geconfront­eerd met dementie bij hun grootmoede­r. Om het meer geschikt te maken voor kinderen, hebben we er wel wat magie in verwerkt. Hoofdperso­nages Lilly en Max begrijpen niet zo goed waarom hun dementeren­de oma anders doet dan gewoonlijk, tot ze dankzij de magie in haar wereld terechtkom­en en de ziekte zo beter kunnen begrijpen.”

Het gloednieuw­e boek moet mensen vooral opnieuw samenbreng­en. “Want Alzheimer maakt veel kapot”, zegt Aerts. “Maar er is een ding dat het niet kapot krijgt en dat is de liefde. Door allemaal samen dit boek te lezen, komen mensen opnieuw dichter bij elkaar. Het is een verschrikk­elijke ziekte, maar via dit boek probeer ik het toch positiever te benaderen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium