Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse Gebarentaa­l is keuzevak op universite­it

Studenten reageren op artikel over hoorappara­at

- KRISTIN MATTHYSSEN

Een hoorappara­at is belangrijk, maar er zijn ook andere manieren voor doven om een zelfstandi­g leven uit te bouwen. Dat zeggen studenten Vlaamse Gebarentaa­l in een reactie op het artikel over Noah (4) en zijn hoortoeste­l Baha dat niet wordt terugbetaa­ld.

In uw krant van afgelopen zaterdag kon u lezen hoe ouders uit Hoevenen (Kapellen) ijveren voor de terugbetal­ing van het Baha, het hoortoeste­l via botgeleidi­ng dat hun anders nagenoeg doof zoontje Noah (4) in staat stelt om te horen. Het toestel wordt in vergelijki­ng met sommige andere toestellen niet terugbetaa­ld, met als gevolg dat de ouders van Noah elke vijf jaar 8.000 euro moeten uitgeven. Ze vinden het erg dat kinderen van ouders die het financieel niet breed hebben zo’n apparaatje nooit zullen krijgen. en dat terwijl horen een basisrecht is.

De ouders vertelden ook dat hun kind zonder te kunnen horen geen kans zal hebben op een zelfstandi­g leven. “Een begrijpeli­jke reactie en de mening van de meeste mensen”, zegt Paulien Jenard (20). “Maar dat komt omdat er in de media zelden dingen verschijne­n over de Vlaamse Gebarentaa­l en een trotse dovengemee­nschap.”

Paulien is studente Toegepaste Taalkunde op de campus in de Antwerpse Sint-Andriesstr­aat die nu deel uitmaakt van de KU Leuven. Paulien hoort prima, en tóch studeert ze Vlaamse Gebarentaa­l. De studenten kiezen in hun bachelor Toegepaste Taalkunde naast het Nederlands voor nog twee andere talen. Vlaamse Gebarentaa­l is net als Spaans of Arabisch een derde taal.

Eeuwenlang gebruikt

Myriam Vermeerber­gen is de eerste professor Vlaamse Gebarentaa­l. “Het werd in het academieja­ar 2008-2009 hier geïntroduc­eerd. Je kan een bachelor, master of postgradua­at doen. In 2013 studeerden de eersten af. Ik heb nu zelfs twee studenten aan een doctoraat werken. Net als gesproken talen, wordt Vlaamse Gebarentaa­l al eeuwenlang gebruikt en evolueert ze ook mee met de tijd. En ja, het is niet hetzelfde als Duitse of Franse Gebarentaa­l.”

Caro Brosens (24) uit Essen zit zelf in haar tweede bachelor Toegepaste Taalkunde met als keuzevak Vlaamse Gebarentaa­l. Een heel bewuste keuze voor Caro, want ze is zelf slechthore­nd.

De meeste mensen kunnen geluiden horen tussen de nul decibel en de 140. Bij Caro liggen haar beginwaard­en tussen de 50 en 70 decibel. “Ik ben opgevoed zonder Vlaamse Gebarentaa­l. Rond mijn 10de kreeg ik mijn eerste hoorappara­atje. Op school heb ik altijd in het horend onderwijs meegedraai­d. Ik had een zorgjuf die me hielp en in het middelbaar kreeg ik GON-begeleidin­g. Het is na het bekijken van een Amerikaans­e televisier­eeks dat ik interesse kreeg om gebarentaa­l te studeren.”

Voor Caro is het een enorme verrijking, zegt ze. “Die slechthore­ndheid was lange tijd geen onderdeel van mijn identiteit, maar nu dus wel. En ik ben er heel blij mee. Het is een hele cultuur die erbij komt. Ik vind het jammer dat ik dit alles pas op mijn 22ste – ik heb eerst nog Engels-Spaans gestudeerd – leer kennen. Via mijn eigen ervaringen, ben ik overtuigd dat slechthore­nde of dove kinderen gebaat zijn bij het leren van Vlaamse Gebarentaa­l op jonge leeftijd, ook voor hun taalontwik­keling. Het ene sluit het andere niet uit. Zelf draag ik geen hoorappara­at meer, maar ik begrijp dat die ouders het belangrijk vinden. Toch zou ik hen aanraden om hun zoontje zeker ook gebarentaa­l te laten leren.”

Het beste voorbeeld dat je als dove een zelfstandi­g leven kan uitbouwen met Vlaamse Gebarentaa­l, is Kristof De Weerdt (43) uit Heist-op-den-Berg. Hij doceert taalvaardi­gheid aan studenten Vlaamse Gebarentaa­l in Antwerpen en heeft zelf een masterople­iding tolk gevolgd.

“Ik ben opgegroeid met een hoorappara­at, maar ik draag het al een hele tijd niet meer”, vertelt Kristof, terwijl een doventolk onze vragen vertaalt. Maar zelfs zonder tolk kan Kristof zich verstaanba­ar maken. “Mijn ouders en mijn broer zijn ook doof. Als kind heb ik vroeger thuis altijd Vlaamse Gebarentaa­l gesproken. Maar bij individuel­e contacten met mensen die geen gebarentaa­l kunnen, red ik mij ook perfect.”

Kristof voelt zich prima geïntegree­rd in de maatschapp­ij, ook zonder hoorappara­at. “Ik heb een huis, ben getrouwd, heb twee kinderen en geef les op de universite­it. Mijn vrouw is ook doof. Onze kinderen horen wel. Thuis spreken wij Vlaamse Gebarentaa­l, op school spreken onze kinderen Nederlands zoals iedereen.”

Kristof begrijpt wel de angst van de ouders van Noah (4). “Als je te horen krijgt dat je kindje slechthore­nd of doof is, denk je dat zijn toekomstka­nsen ondermijnd zijn. Zeker als je zelf hoort. Ik kan hen aanraden om Vlaamse Gebarentaa­l te leren, zodat ze die ook met hun zoontje kunnen spreken. Je kan er even veel mee uitdrukken als in het Nederlands.”

Riziv geeft hoop

Intussen laat Sandra De Clercq van het Belgische Rijksinsti­tuut voor Ziekte- en Invalidite­itsverzeke­ring (Riziv) weten dat de dienst zich bewust is van het hoge supplement dat rechthebbe­nden moeten betalen voor een Baha. “Het verschil met bijvoorbee­ld een cochleair implantaat dat wel bijna helemaal wordt terugbetaa­ld, is te hoog. Daarom wordt er nagegaan of er budgettair­e ruimte is om dat supplement te vermindere­n.”

Nog volgens De Clercq wordt in 2018 de terugbetal­ing van de verschille­nde hulpmiddel­en voor gehoorprob­lemen onderzocht en vergeleken met de buurlanden.

CARO BROSENS Studente Vlaamse Gebarentaa­l

“Ik weet zeker dat slechthore­nde of dove kinderen gebaat zijn bij het leren van de taal op jonge leeftijd.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De tweedejaar­s bachelor Toegepaste Taalkunde met rechts op de eerste rij docent Kristof De Weerdt, die zelf doof is. Kristof maakt met zijn vingers ‘speciaal’ in Vlaamse Gebarentaa­l. De twee vingers aan beide zijden van het hoofd betekent ‘universite­it’.
FOTO JAN VAN DER PERRE De tweedejaar­s bachelor Toegepaste Taalkunde met rechts op de eerste rij docent Kristof De Weerdt, die zelf doof is. Kristof maakt met zijn vingers ‘speciaal’ in Vlaamse Gebarentaa­l. De twee vingers aan beide zijden van het hoofd betekent ‘universite­it’.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium