Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Philips is licht niet aan het uitdoen, wel aan het dimmen”

Directie lampenfabr­iek kondigt naast 78 ontslagen ook verdere productied­aling tegen 2020 aan

- BART VAN DEN LANGENBERG­H

Er volgen nog zware jaren voor Philips Lighting in Turnhout. Naast de aangekondi­gde 78 afvloeiing­en wil de directie van de lampenfabr­iek tegen 2020 de productie nog eens met 30% laten dalen. Wellicht volgen er dan nog eens tientallen ontslagen. “In hoeverre wil Philips nog investeren in deze vestiging”, vragen de werknemers en vakbond zich af.

De ene afslanking volgt de andere op. De zoveelste bijzondere ondernemin­gsraad bij Philips Lighting in Turnhout bracht donderdago­chtend opnieuw slecht nieuws voor de geplaagde vestiging die vooral convention­ele gasontladi­ngslampen voor straatverl­ichting, stadions en tuinbouwbe­drijven maakt. De directie kondigde een afslanking van het bedrijf aan met 49 arbeiders en 29 bedienden ofwel 10% van het huidige personeels­bestand.

Het is de zoveelste afslanking in het bedrijf dat tien jaar geleden nog 2.400 mensen in dienst had en waar nu nog 754 personeels­leden werken. Voor de komende jaren is er niet veel beterschap in zicht, want Philips wil tegen 2020 de productie met 30% afbouwen. “Dit betekent wellicht ook dat het personeels­bestand in dezelfde mate inkrimpt”, vertelt Peggy Schuermans, secretaris van de vakbond LBC-NVK. “We hebben wel de garantie gekregen dat er tot 2020 geen productiel­ijnen verhuizen en er geen sluiting volgt. Maar de vraag rijst wel in hoeverre Philips nog wil investeren in de vestiging in Turnhout en wat er na 2020 gaat gebeuren.”

Hart op de juiste plaats

De directie wijt de malaise aan de steeds krimpende markt van de traditione­le verlichtin­g. “Deze marktdalin­g wordt veroorzaak­t door de snelle opkomst van de ledtechnol­ogie”, zegt Roel De- koninck, woordvoerd­er van Philips Lighting Belgium. “Verminderi­ng van het personeels­bestand is altijd een moeilijke beslissing en Philips begrijpt de impact van deze aankondigi­ng op zijn werknemers, hun gezinnen en de lokale gemeenscha­p.”

Het personeel is intussen al wel wat gewoon, maar toch kwam het nieuws donderdag hard aan. “De mensen zijn zoals steeds heel aangedaan, maar ze hadden natuurlijk zien aankomen dat er een verdere personeels­daling zat aan te komen. We gaan hen de komende dagen verder begeleiden”, zegt Serge Seret van de socialisti­sche vakbond BBTK. “Er zijn zeker nog duurzame jobs bij Philips. Het bedrijf is een sterkhoude­r in de Kempen. Maar het blijft een pijnlijke zaak om te moeten vaststelle­n dat de teloorgang van Philips Lighting Turnhout is ingezet. Philips is het licht niet aan het uitdoen, wel aan het dimmen.”

Bediende Paul Bax (57) uit Westerlo is aan zijn veertigste jaar bij Philips Lighting bezig. Samen met een collega-vakbondsaf­gevaardigd­e hing hij de vlag aan de toegangspo­ort symbolisch halfstok. Hij is teleurgest­eld in de gang van zaken, maar wil de strijd voor een leefbaar bedrijf niet opgeven. “De directie heeft drie jaar geleden gezegd dat het bedrijf kleiner maar sterker wordt. Maar ik kan concludere­n dat Philips Lighting alleen maar kleiner is geworden”, vertelt Bax. “Er gebeurt toch nog van alles om het bedrijf te redden. Onze plaatselij­ke directie heeft het hart wel op de juiste plaats. We proberen nog ideeën te lanceren om de productie te redden op basis van een aantal technologi­sche ontwikkeli­ngen. Op die manier heeft het bedrijf zeker nog een toekomst. Maar de vraagt blijft of de directie daarin wil investeren.”

Verlichtin­g voor serres

De personeels­leden vrezen ook dat de werkdruk de komende jaren, net door de verminderi­ng van het aantal werknemers, gaat toenemen. Guy Stymans (55) is al 32 jaar aan de slag als bediende bij Philips Lighting. Hij ziet nog een klein lichtpuntj­e. “De afdeling Horti, die lampen maakt voor de verlichtin­g van tuinbouwse­rres, doet het wel goed. De vraag is in stijgende lijn en dat verzacht de pijn wel een beetje”, legt Stymans uit. “Maar voor het personeel is het al langer duidelijk dat het hier steeds bergaf gaat. In principe kunnen we er niet veel aan veranderen. We kunnen de markt zelf niet afdwingen.”

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft vandaag de directie van Philips Lighting uitgenodig­d op zijn kabinet om meer duidelijkh­eid over de toekomst van de fabriek in Turnhout te scheppen.

SERGE SERET

BBTK “De mensen zijn heel aangedaan, maar ze hadden een verdere personeels­daling wel zien aankomen.”

PAUL BAX

Bediende “Dit bedrijf heeft zeker nog een toekomst. De vraagt is alleen of de directie daarin wil investeren.”

ROEL DEKONINCK

Woordvoerd­er Philips Lighting “Deze marktdalin­g en moeilijke beslissing worden veroorzaak­t door de snelle opkomst van de ledtechnol­ogie.”

 ??  ?? VAN DEN LANGENBERG­H
Het personeel van Philips Lighting hangt de vlag halfstok aan de toegangspo­ort in Turnhout.
FOTO BART
VAN DEN LANGENBERG­H Het personeel van Philips Lighting hangt de vlag halfstok aan de toegangspo­ort in Turnhout. FOTO BART
 ??  ?? FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H
FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H
 ??  ?? FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H
FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H
 ??  ?? FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H
FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium