Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van vrijspraak naar 14 jaar cel

Visboeren gaven wel degelijk opdracht aan Wortel om Zotte Hakim neer te schieten

- SAM REYNTJENS

De broers Mohamed en Alee A. zijn gisteren elk tot veertien jaar cel veroordeel­d als opdrachtge­vers van een moordpogin­g. Opvallend, want in eerste aanleg werden ze nog vrijgespro­ken.

Het arrest van het hof van beroep in Antwerpen kwam gisteren als een donderslag bij heldere hemel. Mohamed (42) en Alee (35) A. stonden samen met Anass El Azzouzi (29) terecht voor onder meer de moordpogin­g op Abdelhakim E.M. (39) op de Turnhoutse­baan in Borgerhout. E.M., in Borgerhout gekend als Zotte Hakim, werd daar in juli 2013 neergescho­ten. Anass El Azzouzi joeg de man twee kogels in zijn benen, hij verliet na een dag het ziekenhuis.

De broers Alee en Mohamed A. – bekend als de Visboeren, naar de branche waarin hun familie actief is – werden onmiddelli­jk gezien als opdrachtge­vers.

Visboeren Mohamed en Alee werden in juni 2015 door de correction­ele rechtbank vrijgespro­ken. Er was onvoldoend­e bewijs dat zij de opdracht gegeven hadden, zo vonden de rechters.

Druk van de broers

Het Openbaar Ministerie ging in beroep

en vorderde acht jaar cel voor de twee mannen. Het hof van beroep is nu snoeihard in het arrest: er was wél voldoende bewijs dat zij El Azzouzi de opdracht hadden gegeven om Zotte Hakim dood te schieten. En dat getuigen hun verklaring introkken, was een gevolg van druk door de broers. Alee maakte zich volgens het hof een dag voor de schietpart­ij ook al schuldig aan een moordpogin­g op Zotte Hakim. “Hij probeerde hem neer te steken en stopte alleen omdat de politie aankwam. Omdat het slachtoffe­r geen lammetje bleek, deed Alee met zijn broer beroep op de diensten van El Azzouzi”, luidt het.

De twee Visboeren werden gisteren allebei veroordeel­d tot veertien jaar cel. Dat is zes jaar meer dan gevorderd was en liefst veertien jaar meer dan in eerste aanleg. Ze worden internatio­naal geseind. “Ik ben overtuigd van de onschuld van mijn cliënt”, aldus advocaat Tim Smet voor Alee. “Ik ga het dossier grondig bestuderen om cassatiebe­roep aan te tekenen.” Ook Rutger Verelst, meester voor Mohamed A., was met verstommin­g geslagen: “Als er een grond is om in cassatie te gaan, dan zullen we dat zeker doen.”

Lachende gangster

Schutter El Azzouzi was in eerste aanleg al veroordeel­d tot tien jaar. De Borgerhout­enaar die op straat de bijnamen Gizzo, Wortel en Prada kreeg, werd plots de Lachende Gangster. Voor het vonnis had hij de vlucht genomen naar Marokko. Op sociale media postte hij in de zomer van 2015 foto’s van het luxeleven daar.

El Azzouzi werd in januari 2016 door de Marokkaans­e politie opgepakt en kreeg daar twintig jaar cel voor de moordpogin­g op Zotte Hakim en nog een tweede schietpart­ij in Antwerpen. Gisteren gooide het hof van beroep er tien jaar bovenop omdat het van de veroordeli­ng in Marokko niet officieel op de hoogte was.

TIM SMET

Advocaat Alee A. “Ik ga het dossier grondig bestuderen om cassatiebe­roep aan te tekenen.”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO RR
Boven: Abdelhakim E.M. ofte
wel Zotte Hakim na de schietpart­ij.
FOTO RR Boven: Abdelhakim E.M. ofte wel Zotte Hakim na de schietpart­ij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium