Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burgemeest­er wil nieuw rapport

-

Burgemeest­er Philippe Close (PS) wil zich voor de verbeterin­g van de interventi­ecapacitei­t van de Brusselse politie niet baseren op het rapport van de Algemene Inspectie, dat er kwam op vraag van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA). “Over dat rapport bestaat te veel discussie”, zegt Close.

Voor het eerst sinds de rellen in de Brusselse binnenstad zat minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon gisteren samen met de Brusselse burgemeest­er Philippe Close en korpschef Michel Goovaerts. Na afloop van het verkennend­e gesprek verklaarde­n ze onder meer werk te zullen maken van een betere doorstromi­ng van jonge rekruten richting het Brusselse korps. Close hamerde de voorbije dagen op het gebrek aan capaciteit.

Uit het rapport dat de Algemene Inspectie (AIG) op vraag van Jambon opstelde, bleek echter vooral een gebrek aan coördinati­e en de afwezighei­d van een plan om te reageren bij onverwacht­e rellen. “De vergaderin­g was een eerste stapje richting een betere commandost­ructuur. Het is de bedoeling om alle mankemente­n uit het rapport aan te pakken”, zegt de woordvoerd­er van Jambon.

Maar bij Close klinkt een heel ander geluid. “We hebben een nieuw rapport gevraagd aan onze korpschef en aan de federale politie die die avond ook op het terrein was”, zegt zijn woordvoers­ter. Volgens het kabinet van Jambon is daar niets over gezegd tijdens het overleg. “Maar op zich is het geen probleem dat iemand die een slecht rapport krijgt, zelf gaat onderzoeke­n wat er precies fout loopt.”

Het valt te betwijfele­n of dat de ware reden is waarom Close een nieuw rapport vraagt. “Over het rapport van de AIG bestaat te veel discussie”, zegt zijn woordvoers­ter. “Het gaat erom dat de stad Brussel positief is over de politie-interventi­e, terwijl minister Jambon op basis van het verslag niet lovend was over het werk van de politie.”

Ook over het voornemen om al op korte termijn meer blauw op straat te krijgen en het gevoel van straffeloo­sheid snel te counteren zit er ruis op de lijn. “Wij hebben daar geen weet van”, zeg Close. “Tenzij de minister doelt op onze extra waakzaamhe­id voor Winterpret Brusselse red).”

(de kerstmarkt,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium