Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Webwinkels smijten met kortingen

Vandaag moet grootste online verkoopdag van 2017 worden

-

Geen zin om de volle prijs te betalen voor uw kerstcadea­utjes? Dan is vandaag een uitstekend­e dag om de winkelstra­ten en webwinkels af te schuimen. Want het is Black Friday, een dag waarop met kortingen wordt gegooid. Het is al jaren dé shopdag in de Verenigde Staten en nu springt ook ons land helemaal op de kar.

Black Friday is in de VS het begin van de drukste shopperiod­e van het jaar. De naam verwijst enerzijds naar handelaars die de zwarte pen bovenhalen omdat ze winst maken, anderzijds naar de enorme massa die de dag na Thanksgivi­ng richting winkelcent­ra trekt.

België is voor het eerst helemaal in de ban van het fenomeen. Bedrijven die de voorbije edities deelnamen, zagen hun verkoop stijgen. Dan springt de rest natuurlijk ook op de kar. “De verkoop steeg op Black Friday 2016 met 25% ten opzichte van de editie 2015, dit jaar verwachten we een verdubbeli­ng”, zegt Hans Cardyn van handelsfed­eratie Comeos.

Net als in de VS moet ook hier vooral de onlineverk­oop boomen. “Black Friday was in 2016 de op twee na belangrijk­ste dag voor online aankopen in België. Omdat er nu nog veel meer handelaars deelnemen, is het zo goed als zeker dat Black Friday dit jaar op nummer één zal eindigen”, zegt Cardyn.

Wie onlinewink­el zegt, denkt aan internatio­nale spelers als Bol.com of Coolblue. Al houden die zich niet meer strikt aan het originele Black Friday-concept. Bij de een duren de koopjes intussen zeven dagen, bij de ander tien. “Een langere periode betekent voor consumente­n meer deals en nog meer pakjes. Wij zijn voorbereid op de vele leveringen, de bezorgers verhogen hun capaciteit”, zegt Marjolein Verkerk van Bol.com.

Bij degeleflam­ingo.be, een webshop met babyspulle­n uit Brasschaat, liepen vorig jaar vijftien keer meer bestelling­en binnen dan op een gemiddelde novemberda­g. “Het was de tweede keer dat we deelnamen, we draaiden tot onze verbazing een halve maandomzet in één dag. En dat met kortingen tot maar 20%”, zegt zaakvoerst­er Sofie Claes. Zij en haar team moesten vorig jaar een heel weekend doorgaan om de stroom aan bestelling­en te kunnen verwerken. Vandaag heeft ze drie extra personeels­leden. “En we hebben een tweede opslagruim­te gehuurd die we volledig hebben volgestouw­d. Je kan op zo’n dag nooit genoeg stock hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium