Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aantal fietsers verdubbeld tussen 2013 en 2017

-

Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) is opgetogen met deze stijging. Hij speelt er met de werkgevers­aanpak van Slim naar Antwerpen ook op in. De stad werkt daarin samen met bedrijven, om werknemers op een andere manier dan met de wagen naar het werk te krijgen. Het ging in eerste instantie om grote bedrijven met meer dan 150 werknemers. Dat is ondertusse­n uitgebreid naar kmo’s met 20 tot 149 werknemers.

“Vanaf deze maand zetten we met Slim naar Antwerpen intensieve­r in op de Antwerpse kmo’s”, zegt Kennis. “Het aantal testfietse­n wordt uitgebreid, waardoor we onze kleine en middelgrot­e bedrijven sneller kunnen bedienen. Zo willen we nog meer werknemers ervan overtuigen om de fiets of het openbaar vervoer te testen als alternatie­f voor hun verplaatsi­ngen van en naar het werk.”

Voor de kleinere bedrijven werkt Slim naar Antwerpen samen met Cycle Valley, dat werknemers laat kennismake­n met elektrisch­e en plooifiets­en, zoals het bedrijf Pontes met 25 werknemers. Bij Pontes staan twee elektrisch­e en één plooifiets. De werknemers kunnen ze uitprobere­n. “We helpen de mensen in het maken van een goede keuze”, zegt Wim Roels van Cycle Valley. “Het aantal types elektrisch­e fietsen evolueert zeer snel. Mensen hebben daar vragen over en weten niet direct welke fiets het beste voor hen is.”

Ondertusse­n werkt Slim naar Antwerpen met 28 grote bedrijven en 32 kmo’s, samen goed voor 27.000 werknemers. Hoeveel van hen zijn al overgescha­keld op een ander vervoersmi­ddel? “Dat kan ik nog niet zeggen”, zegt de schepen. “Toch merk ik dat er veel bereidheid is. Ik baseer mij onder meer op het grote succes van onze fietskorti­ng die we als stad geven aan mensen die in plaats van met de wagen met de fiets naar het werk willen rijden. We ontvingen al 1.500 aanvragen voor zo’n korting. Eigenlijk hadden we gedacht pas over twee jaar aan dat aantal te komen. Een duizendtal kortingen betaalden we al uit. Via de applicatie Ring Ring controlere­n we het daadwerkel­ijke gebruik van deze fiets. Hoe intensieve­r de mensen hun fiets gebruiken, hoe meer kortingen ze krijgen in winkels die meewerken aan dit project.”

SACHA VAN WIELE

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium