Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Terug naar de roots op Dag van de Ambachten

-

Bijna 700 Belgische ambachtsli­eden zetten zondag gratis de deuren van hun atelier open voor de elfde Dag van de Ambachten. Overal in het land kan het grote publiek kennismake­n met hun knowhow, passie en innovaties. Enkele smaakmaker­s opgelijst.

het prepareren of opzetten van dode dieren, zodat het lichaam van het dier bewaard blijft. Antwerps taxidermis­t Norman Martens (Hopland 34) toont hoe dat in zijn werk gaat bij vogels, vlinders en insecten.

Studio Blade (Watermolen 13, Halle) maakt op ambachteli­jke wijze messen voor de moderne avonturier, jager of kok. Zelf is Dimitri Turcott Smekens ook een buitenmens en jager, waardoor hij de messen uitgebreid kan testen in de praktijk.

Taxidermie:

Handgemaak­te

messen:

Den Gouden Haan (Kesselsest­eenweg 1, Nijlen) is bekend om zijn advocaat, maar maakt ook ambachteli­jke confituren en likeuren. Zondag kunt u het productiep­roces volgen van begin tot einde en proeven van verschille­nde producten.

Advocaat:

Rietjes Liekens van ’t Lemen Voeteke (Mezenstraa­t 20, Lichtaart) is pottenbaks­ter. In haar atelier in een ecologisch­e leembouw kunt u ook zelf de handen uit de mouwen steken aan de draaischij­f.

Keramiek:

Theater Didymus (Durletstra­at 9) creëert allerhande poppen, maskers en props voor de theater- en filmwereld. In zijn thuisateli­er demonstree­rt Thomas Weber zijn specialite­it, ambachteli­jke maskers.

Theatermas­kers:

Monturen op maat:

Achilles Baeten (Lisperstra­at 33, Lier) ontwerpt brillen op maat uit een materiaal naar keuze. De brildrager kan zich ook vormstabie­le contactlen­zen op maat laten aanmeten.

Broodbroed­ers (Stationsst­raat 11, Mechelen) experiment­eert al jaren met Mechelse desem. Naast een rondleidin­g in het atelier kunt u tijdens een sessie van een uur ook zelf leren brood bakken.

Els Spandel (Prins Karelstraa­t 23, Sint-Niklaas) biedt biologisch­e theeblends en tisanes aan, geeft workshops en organiseer­t proefmomen­ten. Zondag zijn er demonstrat­ies rond het zetten en blenden van thee, en kunt u een eigen blend laten samenstell­en op basis van uw persoonlij­ke smaak.

Desembrood:

Thee:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium