Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een boek was de enige manier om mijn kapsels te vereeuwige­n”

Antwerpse kapper Pascal Van Loenhout brengt ‘UN/CUT’ uit

-

De bekende kapper Pascal Van Loenhout mag deze week tien kaarsjes uitblazen voor zijn Antwerps filiaal. Tegelijker­tijd lanceert hij

een boek met snitten van zijn hand en een terugblik op zijn leven.

Het kapsalon van Pascal Van Loenhout bevindt zich vandaag precies tien jaar aan de Minderbroe­dersrui. We zitten met een dampende kop koffie in Pascals woonst, die net boven de zaak gelegen is. Hier woont en werkt de kapper, al is hij ook veel in het buitenland.

“Het is fantastisc­h om te kunnen leven waar je ook werkt. Ik heb voordien tien jaar in Londen gewoond, waar ik naam en faam creëerde, maar waar het ook zeer hard knokken was. Niemand houdt het tempo van die stad zijn hele leven vol. Toen ik er had bereikt wat ik wou, besloot ik terug naar mijn te gaan”, zegt hij, het gesprek half in het Engels, half in het Nederlands voerend.

“Terugkeren naar Gent, waar ik voordien een groot deel van mijn leven had doorgebrac­ht, leek me te eenvoudig. Antwerpen bleek een meer gedurfde keuze. Het was voor mij de stad waar ik mijn droom kon waarmaken, ook al was het niet evident, want Ant- werpen is atypisch. Wat in Lon- den of Parijs werkt, doet het daarom niet goed in Antwerpen. Als je concept in deze stad aanslaat, dan ben je goed bezig.”

Dus startte hij een kapsalon aan de Minderbroe­dersrui, die toen trouwens volledig opengebrok­en lag. Het doel? Een eigen kappers- merk uitbouwen, een brand zoals Raf Simons of Maison Martin Margiela, maar dan van de kap- pers. “Ik wou perfect worden in het enige dat ik écht goed kan: haar knippen. Ik wou een standaard zetten die ik wereldwijd kon uitrollen en van Pascal Van Loenhout een naam maken.”

En dat is hem blijkbaar goed gelukt, want nu, tien jaar later, heeft hij een succesvoll­e zaak uitgebouwd en is hij ook creatief directeur voor Kevin Murphy, een

home country merk van kapperspro­ducten. “Ik sta eerlijk en oprecht achter mijn carrière. Ik stileer geen haar. Ik maak snitten van een hoog vak- technisch niveau en verwacht van mijn teamleden dat ze het op net dezelfde manier doen. Dat leren ze trouwens ook vooraf in de ‘Pascal Van Loenhout-academie’.”

In het boek omschrijft Pascal het parcours dat hij heeft afgelegd. Hij laat daarbij ook de moeilijke momenten niet achterwege.

UN/CUT “Na drie maanden in Antwerpen zei mijn boekhouder dat ik de boeken van mijn kapsalon moest sluiten, maar ik hield vol op mijn manier. En gelukkig maar. Na zes maanden moest ik al werken met een wachtlijst. Ik heb hier dingen geïntroduc­eerd die in België toen nauwelijks gekend waren, zoals een uitgebreid­e haarconsul­tatie én een ontvangstb­alie in het kapsalon.”

telt 192 pagina’s vol snitten van Van Loenhout, gefotograf­eerd door modefotogr­aaf Charlie De Keersmaeck­er. “Ik ben zelf een grote fan van kunstboeke­n. Een boek maken was voor mij de enige manier om de kapsels, die vergankeli­jk zijn, voor eeuwig vast te leggen. Een boek past ook bij mijn

van werken. Het is de ideale drager om emotie en sfeer te represente­ren in een bepaalde tijdsgeest.”

werd ontworpen door

UN/CUT

UN/CUT

old school-manier

grafisch

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium