Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Open Vld wil met lokfiets diefstalle­n tegengaan

-

Open Vld Berchem wil dat het district een lokfiets aankoopt. Dat is een fiets waaraan een onzichtbar­e gpstracker is gekoppeld, waardoor het district de fiets kan volgen als die wordt gestolen.

“Samen met de binnenstad en Deurne is Berchem koploper in het aantal fietsdiefs­tallen”, zegt Kris Gysels, voorzitter van Open Vld in Berchem, een partij die daar in het districtsb­estuur zit. “Fietsdiefs­tallen worden bovendien amper aangegeven en dus niet geregistre­erd. Maar de al hoge aantallen duiden erop dat in ons district georganise­erde fietsdieve­nbendes actief zijn.”

Daarom pleit Open Vld voor de aankoop van een lokfiets. “Een recent onderzoek van Tilburg University in Nederland, toont aan dat door het inzetten van lokfietsen tot 40% minder aangiften werden gedaan van fietsdiefs­tal”, zegt Willem-Frederik Schiltz, Vlaams Parlements­lid voor Open Vld. “Uit het onderzoek blijkt dat lokfietsen notoire fietsendie­ven afschrikke­n. Zelfs als de lokfietsen na een tijdje niet meer worden ingezet, blijft het gunstige effect voortduren. Fietsendie­ven beseffen blijkbaar dat met de inzet van lokfietsen de pakkans gevoelig wordt vergroot.”

Het is maar zeer de vraag of de lokfietsen er zullen komen. N-VA, dat ook in Berchem in de meerderhei­d zit, liet eerder al verstaan dat het geen voorstande­r is voor de aankoop van lokfietsen, onder meer omdat er volgens de partij genoeg camera’s zijn in de stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium