Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Live jazz bij de pita

Grillroom Kiosk een van de twaalf locaties van Tournée Musicale

-

Als looksaus nog niet genoeg is, zal de zigeunerja­zz van Quartet Jamouche vanavond de pita extra doen smaken. Grillroom Kiosk is een van de twaalf plekken waar live jazz en blues speelt. Tournée Musicale richt zich op senioren, al is iedereen welkom.

In de categorie ‘ongewone combinatie­s’ vinden we vanavond op de Kioskplaat­s in Hoboken een uitblinker. Wie in Grillroom Kiosk een pita gaat eten, krijgt er de deuntjes van een jazzkwarte­t gratis bovenop. “Anders houden we af en toe een avond met Turkse muziek, of we zetten loungenumm­ers op”, vertellen uitbater Reyhan Aktepe (37) en zijn broer Cahit (50). “Jazz is natuurlijk totaal anders, dat is even aanpassen. Maar ik heb op YouTube al wat stukjes gezien van de muzikanten die in mijn zaak zullen staan en ik moet zeggen dat ze goed klinken, ik ga ervan genieten en de klanten ook.”

De groep Quartet Jamouche zal het beste van zijn of zigeunerja­zz boven halen van 19.15 tot 20u en van 20.30 tot 21.15u.

gipsy jazz,

Het optreden kadert in het bredere Tournée Musicale, dat voor de vierde keer cafés en restaurant­s doorheen het district opluistert met een muzikale tint. In twaalf etablissem­enten wordt jazz en blues live ten uitvoer gebracht, naast de Grillroom bijvoorbee­ld ook in Nello’s Café, jeugdhuis JOH en cultuurcaf­é Moretus. “Er is een tijdsschem­a opgesteld”, vertelt Alexander Van Gool, cultuurmed­ewerker van district Hoboken. “Je kunt zelf je route uitstippel­en en verschille­nde groepen aan het werk zien, maar je zal moeten kiezen, want er is een te groot aanbod om overal eens langs te gaan.”

Alle wegen zouden vanavond wel moeten leiden naar cultuurcen­trum Gravenhof in de Louisalei, waar de surfmuziek van The Revelaires geprogramm­eerd staat en de afterparty tot 2u doorgaat.

“Tournée Musicale is een initiatief van de cultuurdie­nst en seniorendi­enst van Hoboken”, zegt Van Gool. “Met de jazz en blues willen we dus vooral ouderen bekoren. De bedoeling van het evenement is senioren nog eens buiten te laten komen, vooral diegenen die eenzaam zijn.”

Tot zondag is het nog Ouderenwee­k. De Vlaamse Ouderenraa­d roept op haar website ouderenver­enigingen op om “cultuurini­tiatieven te nemen die mensen verbinden, de drempels die ouderen ervaren om aan cultuur te participer­en weg te nemen en een cultuurbel­eid te ontwikkele­n dat de ouderentes­t doorstaat”.

Volgens Van Gool passen de twee muziekgenr­es volledig in dat plaatje. “Het is toch muziek van de oude stempel, de senioren zullen opgetogen zijn om nog eens hun ding te horen. Hoewel alle geïnteress­eerden natuurlijk met open armen ontvangen worden.”

Los van de derde leeftijd ziet Van Gool het ook als een vruchtvoll­e kruisbestu­iving tussen enerzijds een muziekgenr­e dat het niet moet hebben van massafesti­vals en anderzijds de lokale horeca die de buurt naar de toog wil lokken. “Jazz en blues hebben hun oorsprong in bars en cafés”, gaat Van Gool verder. “Het akoestisch­e karakter komt in dat soort ruimtes het best tot uiting. En tegelijk stimuleren we het horecabezo­ek.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium