Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Haven steunt binnenvaar­t

-

Met de opening van een zestig meter lange dienstenka­de vlak bij de Kallosluis gaf de haven gisteren de binnenvaar­t opnieuw een duwtje in de rug. Nog tal van andere projecten zitten de volgende jaren in de pijplijn.

Met het knippen van het lintje openden havenschep­en Marc Van Peel en ‘manager maritieme infrastruc­tuur’ Tom Van Autgaerden gisterenna­middag een nieuwe servicekad­e. Zo’n kade biedt een binnenschi­p de mogelijkhe­id om allerlei scheepsafv­al netjes achter te laten, drinkwater in te slaan én ze geeft ruimte om de eigen personenwa­gen aan de wal te zetten. Kostprijs van dit project: 2,4 miljoen.

In zijn toespraak onderstree­pte Marc Van Peel hoe de siliconenm­iserie van de voorbije dagen nog maar eens heeft aangetoond hoe belangrijk het is in te zetten op alternatie­ve verkeersmo­di zoals de binnenvaar­t. “Nadat we destijds zeven à acht jaar achteruit zijn geslagen door het niet-bouwen van de Oosterweel­brug, is duidelijk dat die mobiliteit­sproblemen niet volgend jaar en ook niet de komende vijf jaar opgelost zullen zijn. Hopelijk wel over zes à zeven jaar. Alle apocalypti­sche voorspelli­ngen komen nu uit. De druk neemt maar toe.”

alleen

De haven doet inmiddels heel wat voor de binnenvaar­t. Zo werd destijds de dertig meter lange servicekad­e Lillopark vernieuwd (1,5 miljoen euro). Dit jaar werden de bestaande negen ligplaatse­n aan het Marshalldo­k grondig vernieuwd (900.000 euro).

Als alles naar wens verloopt, wordt bij Berendrech­t in 2018 de wachtzone-mét-walstroom Reigersbos - Zoute gebouwd voor achttien ‘ongevaarli­jke’ binnensche­pen (prijs 2 miljoen euro).

Meer noordelijk hoopt de haven tegen eind 2020 de wachtzone ‘Noordlandb­rug’ rond te krijgen: een soort wachtdok voor twintig binnensche­pen (inclusief tankers) en achttien duwbakken. Kostprijs: 16 miljoen. In de Schelde komt er wellicht een wachtplaat­s ‘Ketelplaat’ voor zes schepen. Kostprijs: 6 miljoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium