Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alles geprobeerd om de siliconen te verwijdere­n: hogedrukre­inigers, detergente­n, korrels … niks hielp”

Hersteller­s Antwerpse civiele eenheid moeten job noodgedwon­gen overlaten aan Wegen en Verkeer

- (brip)

De Antwerpse Ring tussen Berchem en AntwerpenO­ost richting Nederland ging gisterenoc­htend rond 6.15u weer volledig open voor het verkeer. Toen kwam ook een einde aan een lange nachtmerri­e voor de hulpverlen­ers.

“Er is de hele nacht doorgewerk­t om het beschadigd­e oppervlak van ongeveer 1,1 kilometer lang en 8 meter breed af te frezen en te borstelen”, meldde het Agentschap Wegen en Verkeer gisterenoc­htend trots. “Daarna zijn ook onmiddelli­jk markeringe­n aangebrach­t.” Daarmee kwam een einde aan 38 uur ver- keersellen­de door gelekte vloeibare siliconen. Volgens het Vlaams Verkeersce­ntrum begon een “normale, drukke ochtendspi­ts”.

Ook voor de hulpverlen­ers waren het 38 slopende uren. De brandweer zette tevergeefs groot materieel en heel wat mensen in, en ook de civiele beschermin­g kwam massaal ter plaatse. “Tot onze eigen verbazing kregen ook wij het goedje niet weg”, zegt officier Hans Van Thielen van de civiele eenheid, die het team leidde dat de siliconen te lijf moest gaan. Hij blikt gefrustree­rd terug op een lange dag. “Alles wat we in huis hebben, hebben we uit de kast gehaald: detergente­n, korrels, ultra- hogedrukre­inigers en de krachtigst­e pompen”, zucht Van Thielen. “Niets wilde helpen. Iedereen raakte gefrustree­rd.” Twaalf uur lang werkte het team van Van Thielen aan een oplossing, tot het Agentschap Wegen en Verkeer uiteindeli­jk de klus overnam. “De enige oplossing bleek het wegfrezen van de bovenste laag van het wegdek, en dat was niet onze bevoegdhei­d.” Een Duitse firma kwam het wegdek afschrapen.

Vervelende nasmaak

De interventi­e laat bij Van Thielen en zijn ploeg een vervelende nasmaak achter. “Wij zijn een soort ‘federale brandweer’, die bij problemen van grote omvang ter plaatse komen. We hebben de beste machines en onze mensen zijn perfect opgeleid voor crisissitu­aties”, legt de officier uit. “Het gebeurt uiterst zelden dat wij niet in een opdracht slagen. Zoals nu. Maar deze situatie was gewoon heel uitzonderl­ijk.”

 ??  ?? FOTO DBA Alles werd geprobeerd om de siliconen te verwijdere­n, tot het AWV de zaak overnam en ’s nachts het wegdek afschraapt­e.
FOTO DBA Alles werd geprobeerd om de siliconen te verwijdere­n, tot het AWV de zaak overnam en ’s nachts het wegdek afschraapt­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium