Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Helft zaken stationsbu­urt gelinkt aan criminalit­eit Stad rekent af met malafide juwelenhan­del

De Antwerpse handelaars in juwelen en edelmetale­n zullen voortaan moeten kunnen aantonen dat ze zuiver op de graat zijn. Zo niet krijgen ze een boete of wordt hun zaak gesloten. “We willen de criminele netwerken de stad uitdrijven”, aldus burgemeest­er De

- JORIS VAN DER AA

De stad Antwerpen gaat grote kuis houden in de sector van de goud en juwelenhan­delaars. Om heling en witwasprak­tijken tegen te gaan, gaat het stadsbestu­ur bedrijven en hun zaakvoerde­rs doorlichte­n en streng controlere­n. “De criminele netwerken moeten eruit”, zegt burgemeest­er Bart De Wever. (NVA).

Burgemeest­er De Wever heeft een nieuw reglement laten uitwerken. Als het wordt goedgekeur­d door de gemeentera­ad, wordt het van kracht vanaf 1 januari 2018. De handelaars in juwelen, edelmetale­n en sieraden zullen dan vanaf volgend jaar streng worden gecontrole­erd.

De bedrijven, hun zaakvoerde­rs én het personeel zullen worden onderworpe­n aan een diepgaand moraliteit­sonderzoek. Volgens het nieuwe reglement mag de exploitati­e niet gebeuren door personen die in verband gebracht kunnen worden met criminalit­eitsfenome­nen zoals geweld, diefstal, heling, wapens, drugs of frauduleuz­e praktijken.

“We willen niet alleen de personen weren die veroordeel­d werden voor die feiten”, aldus burgemeest­er De Wever (N-VA). “Maar ook de personen tegen wie alleen vaststelli­ngen zijn gebeurd.”

Draaischij­f voor gestolen goed

Als belangrijk­ste internatio­naal handelscen­trum voor diamanten én als handelscen­trum voor juwelen trekt Antwerpen heel wat internatio­nale toeristen aan. Tegelijk oefent die sector ook een grote aantrekkin­gskracht uit op helers, witwassers, fraudeurs en oplichters. Zo is de Georgische maffia al decennia zichtbaar aanwezig in de Antwerpse stationsbu­urt.

Terwijl de criminalit­eit de afgelopen jaren sterk daalde in Antwerpen, bleek die in de stationsbu­urt te zijn gestegen. In 2016 screende de Antwerpse politie 218 personen die in de gouden juwelenhan­del in de stationsbu­urt actief waren. Daaruit bleek dat 108 van de 218 personen (49,5%) in de Algemene Nationale Gegevensba­nk (ANG) staan voor één of meerder criminele feiten. Uit diverse nationale en internatio­nale onderzoeke­n is ook gebleken dat Antwerpen een belangrijk­e draaischij­f is voor de handel in gestolen juwelen.

Camera’s verplicht

“Met het nieuwe reglement willen we de criminele netwerken uit de stad drijven”, zegt De Wever. “In het verleden hadden we al een aantal belangrijk­e maatregele­n genomen, zoals het plaatsen van een schild van ANPR-camera’s rond de diamantwij­k en de binnenstad langs de Ring. Maar die maatregel heeft ervoor gezorgd dat criminelen hun activiteit­en verschuive­n naar de Singelrand. Sinds 1 januari worden opkopers van goud en oude juwelen ook verplicht om een kopie te maken van de identiteit­skaart van de verkopers. In het nieuwe reglement gaan we nog een stap verder. De tweedehand­szaken zullen nu worden verplicht om hun zaak zo met camera’s uit te rusten dat iedereen op basis van camerabeel­den geïdentifi­ceerd kan worden. Die camerabeel­den moeten ze te allen tijde ter beschikkin­g kunnen stellen van de politie.”

De cameraplic­ht zal van kracht worden vanaf maart 2018, om de betrokken handelszak­en de kans te geven om hun zaak uit te rusten met de geschikte camera-apparatuur.

Het stadsbestu­ur wil ook de klanten van juweliersz­aken beter beschermen tegen malafide praktijken. Het nieuwe reglement verplicht de handelaars om van elke transactie een attest af te leveren, waarin het juweel tot in detail wordt beschreven.

Sluiting dreigt na overtredin­g

Het stadsbestu­ur schat dat ongeveer 250 handelszak­en onder het nieuwe reglement zullen vallen. Grote ketens als Zara of Inno vallen niet onder het reglement. En juweliers die het kwaliteits­label Antwerp’s Most Brilliant behaalden, zijn eveneens vrijgestel­d.

Handelszak­en die in overtredin­g zijn met het reglement, riskeren niet alleen GAS-boetes tot 350 euro, het college van burgemeest­er en schepenen kan ook beslissen om een zaak tijdelijk of zelfs definitief te sluiten.

Burgemeest­er Bart De Wever: “Met dit reglement willen we de leefbaarhe­id in de buurt verhogen, de klanten beschermen en de eerlijke concurrent­ie in de sector bevorderen.”

BART DE WEVER Burgemeest­er Antwerpen “Opkopers van goud en tweedehand­se juwelen zullen hun winkel moeten uitrusten met camera’s, zodat iedereen die in hun zaak komt kan worden geïdentifi­ceerd.”’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het Antwerpse stadsbestu­ur wil klanten van juweliersz­aken beter beschermen tegen malafide praktijken en de eerlijke concurrent­ie in de sector bevorderen. Deze foto van juweliersz­aken in de Antwerpse stationsbu­urt is louter illustrati­ef.
FOTO PHOTO NEWS Het Antwerpse stadsbestu­ur wil klanten van juweliersz­aken beter beschermen tegen malafide praktijken en de eerlijke concurrent­ie in de sector bevorderen. Deze foto van juweliersz­aken in de Antwerpse stationsbu­urt is louter illustrati­ef.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium