Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dancing La Rocca tegen de vlakte

Nieuw concept met winkel en restaurant omdat jeugd niet meer elke week gaat dansen in Lier

-

Discotheek La Rocca in Lier schaft vanaf januari 2018 de zondagse dansavonde­n af, en heeft plannen om het gebouw volgend jaar af te breken. Uitbater Wim Van Ouytsel plant een nieuw gebouw met een winkelruim­te, en op de bovenverdi­eping La Rocca.

La Rocca blijft bestaan. Maar het gaat niet zo goed met de iconische discotheek. Grote veranderin­gen dringen zich op. “Wij zijn lang de enige grote discotheek geweest in een straal van driehonder­d kilometer”, zegt uitbater Wim Van Ouytsel. “Onze klanten kwamen van de kust tot Limburg. Maar tegenwoord­ig gaan veel mensen niet meer elke week naar de discotheek, onder meer door de strenge alcoholcon­troles op de weg.”

“Het uitgaansle­ven van jongeren is de laatste jaren ook grondig veranderd. Ze beginnen een feestje vaak thuis, en zakken dan af naar een locatie op maximaal dertig kilometer, zodat de taxi betaalbaar blijft.”

La Rocca krijgt daardoor veel minder volk over de vloer. “We hebben daarom beslist om vanaf januari te stoppen met onze feestjes op zondagavon­d, na 29 jaar”, zegt Van Ouytsel.

“We blijven zeker tot na Pasen wel doorgaan met de wekelijkse r&b- en funkavonde­n op vrijdag en de house-avonden op zaterdag. Maar intussen bereiden we een heel nieuw concept voor.”

Gebouw afbreken

Van Ouytsel wil het gebouw van La Rocca volledig afbreken. “De constructi­e is in 1963 door bierbrouwe­r Stella Artois gebouwd en is niet meer van deze tijd. Samen met mijn vennootsch­ap heb ik een bouwaanvra­ag ingediend om een volledig nieuw concept te lanceren. In het nieuwe gebouw moet een winkelruim­te komen, met daarboven de vernieuwde La Rocca. Welk soort winkel er op het gelijkvloe­rs komt, is nog niet beslist.”

Van Ouytsel benadrukt dat hij nog op de nodige vergunning­en wacht om het project te realiseren. “Maar we moeten nu eenmaal vooruit. We willen boven de winkel ook een restaurant openen én een feestzaal, die door bedrijven of particulie­ren kan worden afgehuurd.”

De dagen van La Rocca als pure discotheek zijn dus stilaan geteld. “Maar in het nieuwe concept blijft de dansvloer wel bestaan. Hij zal moduleerba­ar zijn, en kan groter of kleiner worden, afhankelij­k van het evenement.”

Noxx gaf goede voorbeeld

La Rocca is niet de eerste club die het roer helemaal wil omgooien. Ruim twee jaar geleden transforme­erde discotheek Noxx in Antwerpen tot de evenemente­nlocatie IKON.

“Sindsdien gaan de zaken veel beter”, zegt Jimmy Faes, uitbater van IKON. “Vroeger gingen jongeren elke week naar dezelfde discotheek. Nu sparen ze geld om naar één groot evenement met een bepaalde deejay te gaan. Jongeren gaan dus bewuster en gerichter uit.”

Daardoor kreeg Noxx, dat elke week dezelfde feestjes organiseer­de, de dansvloer niet meer gevuld, en kwamen er financiële problemen.

“Met IKON spreken we elke dag een ander publiek aan”, zegt Faes. “We organisere­n zelf geen feestjes meer, behalve met oudjaar. We zijn een soort van mini-Sportpalei­s waarbij andere organisato­ren feestjes kunnen boeken.”

“Daardoor hebben we pakweg op vrijdag een dubstepavo­nd, op zaterdag een r&b-fuif en op zondag een fandag met Marco Borsato. We zorgen er ook voor dat er bijvoorbee­ld geen twee dubstepfui­ven te kort na elkaar plaatsvind­en, omdat er dan te weinig volk zou komen.”

“Door de variatie die we nu aanbieden, gaat het veel beter met ons. De tijd dat iedereen elk weekend naar een vast feestje in een bepaalde discotheek ging, is nu eenmaal voorbij.”

WIM VAN OUYTSEL

Uitbater La Rocca “Het uitgaansle­ven is grondig veranderd. Jongeren beginnen een feestje vaak thuis, en zakken dan af naar een locatie op maximaal dertig kilometer, zodat de taxi betaalbaar blijft.”

 ?? FOTO'S DIRK VERTOMMEN, RR ??
FOTO'S DIRK VERTOMMEN, RR
 ??  ??
 ?? FOTO KIONI P. ??
FOTO KIONI P.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium