Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurt Centraal Station paradijs voor helers en witwassers

- (vdaa)

De Antwerpse diamanthan­del en de talrijke goud en juwelenwin­kels oefenen een magische aantrekkin­gskracht uit op de georganise­erde misdaad, die er crimineel geld komt witwassen.

De Georgische crimineel Abraham Melikhov (57) wordt al decenniala­ng omschreven als de “Godfather van het Falconplei­n”, maar de fraudeur en verkrachte­r was ook jarenlang actief als zwendelaar in een van de vele goudwinkel­s in de buurt van de Pelikaanst­raat in Antwerpen.

Hoewel de hoogdagen van de Georgische maffia al een tijdje voorbij blijken te zijn, is de aanwezighe­id van de Georgische goudzwende­laar tot vandaag nog altijd

zichtbaar in en rond het Centraal Station.

Witwassen drugsgeld

De Antwerpse stationsbu­urt wemelt ook van de clandestie­ne geldwissel­kantoortje­s, waar miljoenen euro cash uit de cocaïnehan­del worden omgewissel­d.

De beruchte Mozes F. werd tien jaar geleden opgepakt als spilfiguur van een witwasmach­ine

in de Antwerpse diamantwij­k.

Heling gestolen juwelen

Antwerpen blijkt ook de draaischij­f voor de heling van gestolen juwelen. Begin dit jaar raakte nog bekend dat de juwelen van de Amerikaans­e ster Kim Kardashian, die in Parijs waren geroofd, in Antwerpen waren omgesmolte­n tot goudstaven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium