Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Impulsief en snel: als ze de boel maar kunnen afbreken”

Onderzoek wijst uit dat allochtone infiltrant­en, ook van buiten Brussel, zich onder betogers mengden

- PIETER HUYBERECHT­S ROBIN DE BECKER HANS VAN DE CAUTER

Na de derde rellen in amper twee weken vrezen politie en veiligheid­sdiensten in Brussel een stortvloed aan allochtone relschoppe­rs die vreedzame betogingen aangrijpen om te komen vechten. Minister van Veiligheid Jan Jambon (NVA) ziet een systematie­k en vreest een achterligg­end netwerk, burgemeest­er Philippe Close (PS) zag veel jonge recidivist­en. “Ze communicer­en via Whatsapp en duiken vliegensvl­ug op”, zeggen drie betrokken agenten. “Vanaf nu kan het elke keer prijs zijn.”

“Aan welke manifestat­ie namen jullie eigenlijk deel?”

De zaterdagav­ond aangehoude­n relschoppe­rs kregen van de rechercheu­rs allemaal dezelfde vraag. De jongeren bleken werkelijk geen idee te hebben. En dat is bijzonder alarmerend, zegt een agent die al jaren rond Brusselse probleemjo­ngeren werkt. “Ze komen gewoon om rel te schoppen, de rest kan hen niet schelen.”

Sms roept op tot wanorde

Een politiecom­missaris zag de rellen zater- dag van op de eerste rij ontsporen. “De manifestat­ie tegen slavernij in Libië verliep zoals gepland”, vertelt hij. “De Afrikanen waren met zo’n tweeduizen­d en hadden een interne ordedienst die alles met ons in goede banen leidde. We hadden echter door dat er zo’n dertig ‘maghrebijn­se’ jongeren aansloten die geen enkele interesse in de speeches leken te hebben.”

Vooraf, bevestigt Hans Messiaen van de politiedie­nst die betogingen screent, was ook een sms onderschep­t die opriep om wanorde te creëren. De ordedienst­en waren extra op hun hoede: twee pelotons stonden in een zijstraat opgesteld. “Toen de statische manifestat­ie plots wel heel dynamisch werd, wisten we hoe laat het was. Wat later werd er voor het eerst met dranghekke­n en verkeersbo­rden gegooid.”

Enkele hete uren in en rond de Matongé- wijk later stond de teller op 55 bestuurlij­ke en zestien gerechteli­jke aanhouding­en. Dat laatste aantal daalde gisteren tot elf. De kans is groot dat ze binnenkort via snelrecht zullen berecht worden.

De overgrote meerderhei­d van de opgepakte relschoppe­rs is van Afrikaanse origine, bevestigen drie politiebro­nnen. “Een deel Marokkanen, een groot deel Congolezen”, klinkt het. “Het gaat net als bij de vorige twee rellen om allochtone­n, maar het gaat meer dan waarschijn­lijk om andere

“Het gaat net als bij de vorige twee rellen om allochtone­n, maar het gaat meer dan waarschijn­lijk om andere jongeren dan de twee vorige keren. Dat is een problemati­sch gegeven.”

jongeren dan de twee vorige keren. Ook dat is een problemati­sch gegeven.”

Impulsief, via Whatsapp

Minister Jambon vraagt zich af of er een systematie­k achter zit. “Ik denk van wel. En als dat zo is, moet dat netwerk worden blootgeleg­d en opgerold”, zegt hij.

“De systematie­k is dat ze heel jong zijn, veelal minderjari­g, en van allochtone origine”, zegt de agent, gespeciali­seerd in jongerenbe­ndes. “Van georganise­erde stads- bendes is hier echter geen sprake. Het gaat om jongeren die elke aangelegen­heid in Brussel aangrijpen om de boel in brand te steken. Ze handelen impulsief en vliegensvl­ug. Ze communicer­en via Whatsapp met elkaar en houden elkaar zo op de hoogte van rellen. Dat is een nieuw fenomeen waar we als politiedie­nst zullen moeten op anticipere­n.”

Opvallend: een substantie­el deel van de opgepakte jongeren woont niet in Brussel, maar kwam met de trein uit Aalst, Denderleeu­w en Liedekerke. Meer nog, zes onder hen, zaterdagna­cht vrijgelate­n, werden nog diezelfde nacht een tweede keer opgepakt omdat ze amok maakten aan het Noordstati­on.

“Achter de feiten aan”

Mario Thys, Brussels vakbondsma­n (NSPV), werd zaterdagav­ond opgetromme­ld om de gearrestee­rde vandalen met de celwagen weg te voeren. Hij zag opmerkelij­k veel minderjari­gen en spreekt van een groot maatschapp­elijk probleem. “Drie keer rellen, zelfde modus operandi, drie keer met jongeren die schijnbaar lak hebben aan alles.”

Hij vreest, net als zijn anonieme collega’s en minister Jambon dat dergelijke situaties zich gaan herhalen. “Bij elke manifestat­ie kan het prijs zijn. We moeten die jongeren identifice­ren, ook die buiten Brussel, en preventiev­er optreden. Het gaat hier om gratuite rellen en hoe hard we als ordedienst ook ons best doen, de realiteit is dat we momenteel achter de feiten aan lopen. En dat moet dringend stoppen.”

JAN JAMBON

Minister van Veiligheid “Ik denk dat er een systematie­k achterzit. En als dat zo is, moet dat netwerk worden blootgeleg­d en opgerold.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? De jongeren die nu amok maakten, zijn volgens de politie (ook) andere dan die van de vorige twee rellen.
FOTO ISOPIX De jongeren die nu amok maakten, zijn volgens de politie (ook) andere dan die van de vorige twee rellen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ?? De politie screent de binnengelo­pen beelden van veiligheid­scamera’s en doet ook een oproep naar mensen die de rellen van zaterdagav­ond gefilmd hebben.
FOTO ISOPIX De politie screent de binnengelo­pen beelden van veiligheid­scamera’s en doet ook een oproep naar mensen die de rellen van zaterdagav­ond gefilmd hebben.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE
FOTO GEERT VAN DE VELDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium