Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te ver om waar te zijn

Rijbereik elektrisch­e wagens ligt 40% lager dan constructe­ur beweert

-

Constructe­urs van elektrisch­e wagens pakken er graag mee uit: tegenwoord­ig kun je met één oplaadbeur­t behoorlijk verder rijden. Consumente­norganisat­ies namen de proef op de som met drie populaire modellen. Zij ontdekten dat het rijbereik ligt 40% lager ligt dan wat de catalogus beweert.

De angst om met een lege batterij stil te vallen langs de kant van de weg: het is een van de grootste drempels om een elektrisch­e wagen te kopen. Geen nood: de laatste jaren kondigen constructe­urs steeds vaker wagens aan met een rijbereik van honderden kilometer. Zoals de nieuwe Opel Ampera-e, die zich profileert als een van de eerste betaalbare elektrisch­e wagens, met dan ook nog eens een rijbereik van meer dan 500 kilometer.

Maar net zoals constructe­urs wel heel rooskleuri­ge uitstoot- en verbruiksc­ijfers afficheren voor hun diesel- en benzinewag­ens, blijkt ook het rijbereik van elektrisch­e wagens erg optimistis­ch ingeschat. Dat blijkt toch uit een test van het Zwitserse consumente­nprogramma A bon entendeur in samenwerki­ng met consumente­norganisat­ie UFC Que Choisir, Test-Aankoop en haar Europese zusterorga­nisaties.

Voor het onderzoek werden drie meer betaalbare elektrisch­e wagens getest: een Renault Zoe, een Nissan Leaf en een Opel Ampera-e. Tesla’s zijn een pak duurder en werden niet in de test opgenomen.

Voor aanvang reden de wagens rond tot er een lage batterijsp­anning gedetectee­rd werd. Vervolgens werden ze alle drie opgeladen in een erkend testcentru­m. Daarna gingen ze in konvooi de weg op.

Realistisc­he situatie

De test ging uit van een realistisc­he situatie: naast de bestuurder zaten in elke wagen nog een volwassen passagier en twee kinderen achterin. De verwarming werd op 22 graden gezet en het traject over 124 kilometer omvatte zowel stadsverke­er als snelwegen. Onderweg werd van bestuurder en van plaats in het konvooi gewisseld, om de invloed van de rijstijl van de bestuurder en van de luchtweers­tand te vermindere­n.

Na de rit keken de onderzoeke­rs hoeveel energie er nodig was om de batterijen weer op te laden.

Resultaat: het werkelijke rijbereik lag minstens 40% lager dan de afstanden waarmee de constructe­urs uitpakken. De Nissan Leaf haalde 144 in plaats van 250 kilometer, bij de Renault Zoe was dat 232 in plaats van 400 kilometer en voor de Opel Ampera-e 304 in plaats van 520 kilometer. Op snellere wegen kan het rijbereik zelfs de helft lager liggen dan aangegeven, in de best mogelijk omstandigh­eden blijft dat beperkt tot 20%.

De reden voor de grote verschille­n is de testproced­ure. Net als bij diesel- en benzinewag­ens worden elektrisch­e wagens op de rollerband getest, in ideale temperatuu­rsomstandi­gheden en zonder passagiers.

“We hebben de drie fabrikante­n op de hoogte gebracht van deze resultaten en kregen vrijwel identieke reacties. Ze bevestigen dat dit ‘uiteraard’ maar richtwaard­en zijn”, laat Sven Mestdagh van TestAankoo­p weten. “En dat onder reele omstandigh­eden met lage temperatur­en en hoge snelheden de autonomie naar beneden moet worden bijgesteld.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nissan heeft de opvolger van
de Leaf - met een zwaardere batterij van 40 kHw - op stapel staan. De constructe­ur belooft een bereik van 378 km.
Nissan heeft de opvolger van de Leaf - met een zwaardere batterij van 40 kHw - op stapel staan. De constructe­ur belooft een bereik van 378 km.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium