Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen ons zo vlug mogelijk integreren”

Fedasil organiseer­t kampioensc­hap cricket voor jonge vluchtelin­gen

- WARD BOSMANS

Net zoals bij ons voetbal van jongs af ingebakken zit in de cultuur, zit bij Afghaanse jongeren cricket in hun DNA. De in België relatief onbekende sport is een ideale manier voor jonge vluchtelin­gen om zich te integreren in onze maatschapp­ij.

Afgelopen zaterdag organiseer­de de Belgische Cricketfed­eratie in Mechelen een tornooi in het kader van het Fedasil Integratio­n Project. “Als federatie kregen wij een toelage van 50.000 euro om een aantal van dergelijke tornooien te organisere­n”, zegt Sanjay Vaid, voorzitter van de Belgische Cricket federatie. “Alleen minderjari­ge bewoners uit de verschille­nde opvangcent­ra in Vlaanderen kunnen meedoen. Als federatie hopen wij uiteraard dat een aantal jongeren zich nadien zullen aansluiten bij een van de 21 clubs in ons land. Op die manier kunnen ze zich veel makkelijke­r integreren in België. In mijn eigen club hebben we al vier nieuwe spelers kunnen rekruteren op deze manier. Als club hebben we zelfs hun lidgeld betaald, want uiteraard hebben ze weinig geld.”

De meeste jongeren komen uit Afghanista­n en zijn als vluchtelin­g in België aangekomen zonder ouders of familie. In de sporthal van het Scheppersi­nstituut in Mechelen namen tien ploegen van minstens zes deelnemers het tegen elkaar op. Mechelen is trouwens de thuisbasis van de Cricket Academy waar jongeren worden opgeleid. Ons land doet het niet slecht. België staat op de zesde plaats in de Europese ranking. Dat is voor een groot deel te danken aan de vele Aziatische spelers.

Boksen

Momand Omar Khan (17) en Yusuf Shinwahi (18) komen beiden uit Afghanista­n en leven al meer dan 2 jaar in een opvangcent­rum in Poelkapell­e. Voor Yusuf is cricket zijn grootste hobby, ook al was hij in zijn thuisland niet bij een club aangeslote­n. “We kregen in het asielcentr­um basismater­iaal van de cricketfed­eratie zodat we daar ook kunnen oefenen. Ik zou graag competitie gaan spelen. Mijn dossier kreeg echter een negatief advies en dus is het moeilijk om me te engageren voor een langere tijd.”

Momand vindt zichzelf in de eerste plaats een bokser. “Ik hou ook van cricket. Ik vind het fijn om mee te doen aan dit tornooi en misschien kan ik het later wel combineren met boksen. Ik mag in België blijven en ik wil mij zo vlug mogelijk integreren.”

Thierry Bonamis is bij Fedasil coördinato­r van het project en gelooft dat cricket kan helpen om deze groep jongeren te integreren. “Dankzij deze tornooien ontmoeten ze jongeren uit andere centra. Maar ze leren ook de reglemente­n te respectere­n en als een team te spelen.”

SANJAY VAID

Voorzitter Belgische Cricketfed­eratie “De jongeren hebben weinig geld. Dus betalen de clubs het lidgeld.”

 ?? FOTO WARD BOSMANS ??
FOTO WARD BOSMANS
 ?? FOTO WARD BOSMANS
FOTO WARD BOSMANS ?? Momand Omar Khan. Groepsfoto van alle
deelnemers.
FOTO WARD BOSMANS FOTO WARD BOSMANS Momand Omar Khan. Groepsfoto van alle deelnemers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium