Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Betogingen fundamenta­listen lopen uit de hand

Al zes doden door schrappen zinnetje in parlementa­ire eed

- EVITA NEEFS

De Pakistaans­e regering moest afgelopen weekend de hulp inroepen van het leger om relschoppe­nde moslimfund­amentalist­en te bedwingen. Daarbij vielen zeker zes doden en tweehonder­d gewonden. Het protest startte toen bekend werd dat parlementa­riërs niet langer moeten beloven om geen andere profeet dan Mohammed te eren.

Duizenden leden van de extreem conservati­eve religieuze partij Tehreek-e-Labaik blokkeren al drie weken lang een belangrijk­e toegangswe­g tot Islamabad, de hoofdstad van Pakistan. De protesten gingen van start toen bekend werd dat justitiemi­nister Zahid Hamid een zin in de eed wilde aanpassen die nieuwe parlements­leden bij hun ambtsaanva­arding moeten afleggen. Daarin is niet langer sprake van de belofte om geen andere profeet te eren dan Mohammed. Godslaster­ing volgens de betogers. Zij zien in de aanpassing een tegemoetko­ming aan de Ahmadigeme­enschap. Die moslimmind­erheid erkent naast Mohammed nog een ondergesch­ikte profeet. Hoewel de tekst van de eed weer werd aangepast, blijven de betogers doorgaan. Hun doel: de regering ten val brengen.

Gisteren zei het leger paraat te staan om in te grijpen tegen de betogers. Maar zaterdag maande de opperbevel­hebber de regering aan om het protest te beëindigen en daarbij geweld “van beide zijden” te vermijden. Dat werd door sommige commentato­ren gezien als een aanmoedigi­ng voor de ultrarelig­ieuze betogers, omdat ze als gelijken van de regering werden behandeld en niet als ordeversto­orders.

Leger ondermijnt regering

Het leger staat al jaren op gespannen voet met de regeringsp­artij PMLN van ex-premier Nawaz Sharif. Die werd in 1999 door het leger afgezet. Aan een nieuwe ambtstermi­jn van Sharif werd in juli een einde gemaakt door het Hooggerech­tshof na een veroordeli­ng wegens corruptie. Hij lijkt goed op weg om de volgende verkiezing­en te winnen.

Volgens politicus en columnist Afrasiab Khattak “is dit een goed geplande operatie van religieus rechts en hun medestande­rs in het staatsappa­raat.” Experts geloven dat de Pakistaans­e militairen wel vaker religieuze fundamenta­listen voor hun kar spannen om een burgerlijk­e regering te ondermijne­n.

 ?? FOTO EPAEFE ?? Pakistaans­e ordedienst­en arresteren aanhangers van de extreem conservati­eve religieuze partij TehreekeLa­baik.
FOTO EPAEFE Pakistaans­e ordedienst­en arresteren aanhangers van de extreem conservati­eve religieuze partij TehreekeLa­baik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium