Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moordenaar van 2-jarige James Bulger opnieuw achter tralies

Inmiddels 35-jarige Jon Venables gearrestee­rd voor bezit van kinderporn­o

- PETER MIJLEMANS

In GrootBritt­annië is opnieuw grote ophef ontstaan over Jon Venables. De dertiger werd gearrestee­rd voor het bezit van kinderporn­o. Venables was een van de twee jongens van tien die in 1993 in Liverpool de tweejarige peuter James Bulger ontvoerden, folterden en vermoordde­n.

Razend wordt er in GrootBritt­annië gereageerd op de nieuwe arrestatie van Jon Venables. Opnieuw heeft hij de voorwaarde­n voor zijn vrijlating in 2001 geschonden. Dit keer was hij in het bezit van “ziekelijke” kinderporn­o. Ook blijkt uit het onderzoek van zijn computer dat hij datingsite­s bezocht, maar alleen in contact probeerde te komen met alleenstaa­nde moeders.

De tabloids hadden het verdict snel klaar: deze man mag nooit meer vrijkomen. De vrijlating toen was een vergissing. De vader van de vermoorde peuter vraagt aan de overheid dat de schuilnaam van Venables wordt bekendgema­akt. En dat een recente foto wordt vrijgegeve­n, zodat iedereen hem kan herkennen.

Seksueel geïnspiree­rd

De twee kregen een nieuwe identiteit maar worden nog geregeld gecontrole­erd. Het is zo dat de politie merkte dat Venables opnieuw in de fout was gegaan. Het is al de twee keer sinds zijn vrijlating dat de nu 35-jarige man opnieuw naar de gevangenis moet. In 2008 werd hij betrapt op cocaïnegeb­ruik. In 2010 bekende hij dat hij beelden van kindermisb­ruik had gedownload en ging hij twee jaar de cel in. Bovendien hing heel Groot-Brittannië in de gordijnen omdat hij in een pub gezegd zou hebben dat het allemaal de schuld van de moeder van James Bulger was geweest, omdat ze haar zoontje in het shoppingce­nter niet goed in het oog had gehouden. De man die dat verhaal lanceerde, zegt Venables herkend te hebben door foto’s op het internet. De man is ondertusse­n al aan zijn vierde “nieuwe identiteit” toe.

Venables’ inbreuken op zijn vrijlating­svoorwaard­en rijten oude wonden open. De twee hebben nooit een motief gegeven waarom ze de peuter weglokten van zijn moeder in een winkelcent­rum en hem vervolgens doodsloege­n. De jongens, die uit sociaal achtergest­elde milieus kwamen en door hun ouders grotendeel­s aan hun lot werden overgelate­n, waren mogelijk geïnspiree­rd door horrorfilm­s die ze tijdens hun veelvuldig spijbelen bekeken.

Toch wordt algemeen aangenomen dat ze handelden uit verveling en dat Bulger een toevallig slachtoffe­r was. De twee hadden kort voor ze James Bulger weglokten, al geprobeerd om een andere jongen onder een auto te duwen. Maar als officieus motief doet al sinds de rechtszaak het verhaal de ronde dat de foltering en moord seksueel waren geïnspiree­rd. De vondst van “ziekelijke” beelden op de pc van Venables heeft die theorie nieuw leven ingeblazen.

 ?? FOTO BELGA ?? Jon Venables bij zijn arrestatie in 1993. De vader van de vermoorde peuter vraagt dat een recente foto wordt vrijgegeve­n, zodat iedereen weet hoe de moordenaar er nu uitziet.
FOTO BELGA Jon Venables bij zijn arrestatie in 1993. De vader van de vermoorde peuter vraagt dat een recente foto wordt vrijgegeve­n, zodat iedereen weet hoe de moordenaar er nu uitziet.
 ?? FOTO BELGA ?? De kleine James Bulger werd op 12 februari 1993 ontvoerd, gefolterd en vermoord.
FOTO BELGA De kleine James Bulger werd op 12 februari 1993 ontvoerd, gefolterd en vermoord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium