Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitbater Stadsboerd­erij vecht terug

- (cwil)

Wilrijk Greenmarx, de erfpachtho­uder van de Stadsboerd­erij in Wilrijk, zegt dat de bodem van de boerderij sterk vervuild is. Een speeltuig voor kinderen is wellicht besmet met asbest.

Maandag staat het dossier van de Stadsboerd­erij op de agenda van de Antwerpse gemeentera­ad. Het schepencol­lege wil de erfpachtov­ereenkomst van Greenmarx ontbinden, omdat het bedrijf de beloftes die het bij haar aantreden eind 2014 had gemaakt, niet heeft kunnen waarmaken.

Maar Pieter Marx van Greenmarx gaat nu in een persberich­t in de tegenaanva­l, en zegt dat de stad bij het opstellen van de overeenkom­st allerlei cruciale informatie heeft achtergeho­uden. “Wij wilden Antwerpena­ren bijvoorbee­ld groenten laten telen op de boerderij”, zegt Marx. “In 2015 hebben we echter ontdekt dat de bodem sterk vervuild was. De stad heeft de draagwijdt­e van die bodemvervu­iling op voorhand verborgen gehouden en zelfs verkeerd voorgestel­d.”

“Na de goedkeurin­g van de erfpachtov­ereenkomst heeft de stad ons onder druk gezet om de verantwoor­delijkheid voor de sanering van deze vooraf bestaande vervuiling op ons te nemen. Nochtans was dit nooit eerder ter sprake gekomen. Niet tijdens de aanbestedi­ng, en ook niet tijdens de contractbe­sprekingen.”

Greenmarx weigert om die sanering te doen, waardoor er volgens het bedrijf een conflictsi­tuatie met de stad is ontstaan.

Asbest in speeltuig

Greenmarx zegt ook dat de stad asbestmate­riaal heeft gebruikt bij de inrichting van het voor kinderen bestemde ‘Zintuigenp­ad met bijenhal’. “Daardoor is een buis die vol asbest zit, een speeltuig voor kinderen”, zegt Greenmarx.

De stad geeft toe dat er bij controles op de boerderij een buis is gevonden die vermoedeli­jk uit asbest bestaat. “Maar het gaat om gebonden asbest”, zegt Liesbeth Brzyk, woordvoers­ter van schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Dat is niet schadelijk, zolang het speeltuig niet stuk gaat en zolang een persoon er niet langdurig aan wordt blootgeste­ld.”

“Het speeltuig is nu afgezet. Niemand kan er nog aan. En deze week wordt de buis verwijderd.”

Brzyk geeft ook toe dat de bodem van de boerderij verontrein­igd is. “Maar daar hebben we nooit een geheim van gemaakt. De erfpachtho­uder moet enkel een sanering uitvoeren als het om een bijkomende vervuiling gaat, die hij zelf heeft veroorzaak­t.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Pieter Marx.
FOTO RR Pieter Marx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium