Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Popupproje­ct Gitschotel­lei geen onverdeeld succes

Deelnemers winkelproj­ect ‘Gitschotel Popt’ maken balans op na slotdag

- DOMINIQUE PIEDFORT

De Gitschotel­lei, die Berchem en Borgerhout doorkruist, mag best wat meer uitstralin­g gebruiken. Daarom zetten de districten samen het popupproje­ct ‘Gitschotel Popt’ op, waarbij jonge ondernemer­s leegstaand­e winkelpand­en mochten gebruiken. Zaterdag beleefde het project de slotdag.

In het pand op nummer 250 in Borgerhout hokten de voorbije twee maanden enkele creatieve ondernemer­s samen. Onder meer illustrato­r Laura Janssens toonde er haar collectie. “Voor mij was het een trap onder mijn kont. Ik had bijna niets om te verkopen. Dus heb ik voor de winkel snel pins en wenskaarte­n laten aanmaken. Het was leuk om dat uit te testen. Dat werd toch een leerervari­ng.”

Voor Sharon Lichtfeld en Kim Bollaert vormde Gitschotel Popt de opstart van The Patch Club. “Voor ons was het een motivatie om onze spullen en website uit te breiden. In die zin is het wel een boost geweest.”

Taartje eten

En hoe zat het met de opkomst? “Meestal kwamen er oudjes over de vloer om een taartje te eten. Of er kwam wat volk af omdat we reclame hadden gemaakt op Facebook. Maar een stormloop werd het niet. Het is hier de Meir natuurlijk niet. We leerden vooral de buurtbewon­ers kennen, wat ook wel leuk was.”

Nele Veelaert bakte er met KoeJammer kenbak die taartjes. “Ik ben blij dat ik heb meegedaan. Al heb ik er weinig aan verdiend. Ik had wel op een groter succes gehoopt. We moesten vooral zelf reclame maken. Op dat vlak had ik op meer steun van de stad gerekend. ook dat er maar twee panden meededen. Anders waren er misschien meer mensen naar de Gitschotel­lei gekomen.”

Liesbet De Wit bood met Santé in een kelderruim­te yoga en shiatsu aan. Met Recyledij verkocht ze kinderkler­en uit oud textiel. “Soms gaf ik yoga aan twee mensen. Maar ik vond het elke keer fijn om te doen. De verkoop van Recycledij was mager. Het gaat om unieke stukken, dan kan je geen Hema-prijzen vragen. Misschien daarom. Al was er ook te weinig passage. Meer steun van de stad had voor de promotie toch wel gemogen.”

Bijval uit de modesector

In het pand op nummer 82 in Berchem klinkt een ander geluid. Jonge juweelontw­erpers verzamelde­n hier als Collective Smitten. Het leverde een lovend stuk op in het modemagazi­ne Belmodo. Ook uit de sector kreeg het project veel bijval. En leerlingen van de Academie van Berchem zouden interesse hebben om hier een pop-up verder te zetten.

“Als we iets gericht organiseer­den, kwamen de mensen er wel op af. Tijdens de opening was het hier zelfs heel druk. Zaterdag was er sowieso wel passage. En al had je maar drie geïnteress­eerden op een dag, het was altijd leuk om ons verhaal te doen”, vertelt Billie Van Nieuwenhuy­zen. “Hier kon je het werk zien van twintig Belgische juweelontw­erpers. Dat zorgde voor een specifiek publiek, mensen die er zelf ook mee bezig zijn. Dat blijft een nichewerel­d, maar we wilden tonen dat er ook draagbaar werk tussen zit. Of dat het net wat gekker mag.”

Klagen doet ze samen met Juan Harnie niet. “Enkel de laatste maand viel de communicat­ie wat stil. Toen hebben we de stad om een extra inspanning gevraagd.”

Aan Gitschotel Popt hing nog een vitrinepro­ject vast. In 27 vitrines vond je creaties van enthousias­te buurtbewon­ers. De prijs voor de mooiste vitrine ging naar Laura De Roey, die met haar illustrati­es kledingate­lier Roosa opfleurde.

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ??
FOTO ROBBIE DEPUYDT
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Sharon Lichtfeld en Kim Bollaert van The Patch Club, Laura Janssens, Liesbet De Wit van Santé en Nele Veelaert van Koekenbak. Die hokten samen in huisnummer 250.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Sharon Lichtfeld en Kim Bollaert van The Patch Club, Laura Janssens, Liesbet De Wit van Santé en Nele Veelaert van Koekenbak. Die hokten samen in huisnummer 250.
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Juan Harnie en Billie Van Nieuwenhuy­zen van Collective Smitten.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Juan Harnie en Billie Van Nieuwenhuy­zen van Collective Smitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium