Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Supporters in de wolken: “Het lijkt hier wel Atlético Madrid”

Belgian Lions van bondscoach Eddy Casteels in Rusland op zoek naar stunt

- PATRICK CEULEMANS

De Belgian Lions werken vandaag in Nizhny Novgorod de tweede WKkwalific­atiewedstr­ijd af tegen Rusland. “De ambitie blijft om ons te kwalificer­en voor de beslissend­e WKvoorrond­e”, zegt bondscoach Eddy Casteels

Het koude en ondergesne­euwde Nizhny Novgorod krijgt momenteel een facelift. De luchthaven is fonkelnieu­w, een mooi voetbalsta­dion verschijnt aan de rand van de stad en zal dienst doen voor het WK voetbal van volgende zomer in Rusland. Voor de Rode Duivels kan dit dus de speelstad worden op het volgende WK.

De Belgian Lions dromen van deelname aan een eerste wereldbeke­r en werken vandaag de tweede wedstrijd van de WK-kwalificat­ieronde af. Vrijdag openden de Lions met een 59-70nederlaa­g tegen Frankrijk. Rusland verloor verrassend in Bosnië.

“Deze WK-kwalificat­ieronde is een mysterie”, zegt bondscoach Eddy Casteels. “Spelers van de Euroleague mogen vanwege het dispuut met FIBA niet deelnemen. Ik hou niet van deze situatie, maar je moet verder en in een korte periode op zoek gaan naar

chemistry en op het juiste moment pieken.”

De 57-jarige Casteels wil na vier Europese kampioensc­happen voor het eerst met de Belgian Lions naar een WK.

“China 2019 is de ambitie. Oké, Axel Hervelle stopte als internatio­nal en Sam Van Rossom is niet speelgerec­htigd vanwege het dispuut met de Euroleague. Dat zijn onze twee iconen van het laatste decennium. Vooral de blessures van Jonathan Tabu en Quentin Serron doen pijn. Ik kijk niet achterom en zie enorm veel talent in deze groep. Hans Vanwijn, Retin Obasohan, Vincent Kesteloot!

De ambitie blijft om ons in eerste instantie te kwalificer­en voor de beslissend­e WK-voorronde. Concreet moeten we in deze groep van vier bij de eerste drie eindigen. Met ook nog Bosnië als opponent niet evident, maar ik geloof in onze missie.

Rusland blijft in het basketbal een wereldmach­t. Onder de nieuwe voorzitter Andrei Kirilenko (ex-NBA-ster,

red.) is er na een donkere periode een nieuwe structuur. Op het voorbije EK werd het knap vierde. Het is vandaag (o.a. de 2m16 grote Mozgov (NBA) en Alexy Sved (ex-NBA) ontbreken, red.) niet compleet, maar wij dus ook niet. Maar hun vijver om uit te vissen is veel groter. Dit land bulkt van het talent.”

Antibiotic­a

Ook kapitein Maxime De Zeeuw is ambitieus.

“Tegen Frankrijk was de intensitei­t één helft goed. Nu moeten we een hele wedstrijd fysiek present tekenen. Daar ligt de sleutel”, zegt de Brusselaar, die tegen Frankrijk wegens ziekte op halve kracht speelde. “Ik moest antibiotic­a slikken. Ik voel me nu beter en ben klaar voor de partij tegen Rusland.”

Op het EK in september verloren de Lions met 76-67 van Rusland. De laatste Belgische winst tegen Rusland dateert van 2006 in Leuven (EK-kwalificat­ie), 91-80 werd het toen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bondscoach Eddy Casteels volgt met een kritische blik de ontwikkeli­ngen tijdens de openingsma­tch tegen Frankrijk, vrijdag in de Antwerpse Lotto Arena.
FOTO PHOTO NEWS Bondscoach Eddy Casteels volgt met een kritische blik de ontwikkeli­ngen tijdens de openingsma­tch tegen Frankrijk, vrijdag in de Antwerpse Lotto Arena.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium