Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse politie gaat ‘asociale fietsers’ aanpakken

- JORIS VAN DER AA

De wijkwerkin­g van de Antwerpse politie gaat vanaf vandaag extra aandacht besteden aan ‘gevaarlijk en asociaal fietsgedra­g’. Volgens de politie gebeurt dat nadat ze talrijke meldingen en klachten van burgers had gekregen, onder meer over rijden op fietspaden en het negeren van de rijrichtin­g. De Fietsersbo­nd reageert boos. “Een campagne voeren op een moment dat er net drie doden zijn gevallen? Daar kunnen wij niet mee leven.”

Antwerpen Antwerpse politie gaat ‘asociale fietsers’ aanpakken

De wijkwerkin­g van de Antwerpse politie gaat vanaf vandaag extra aandacht besteden aan gevaarlijk en asociaal fietsgedra­g. De Fietsersbo­nd reageert boos. “Na drie dode fietsers is dit totaal ongepast.”

De Antwerpse politie kondigde gisterenav­ond aan dat er vanaf vandaag extra aandacht zal worden besteed aan het gedrag van fietsers in het verkeer. De campagne komt er volgens de politie naar aanleiding van talrijke meldingen en klachten van burgers. “Ook uit eigen vaststelli­ngen van de politie blijkt dat er wel degelijk een probleem is met foutief en gevaarlijk fietsgedra­g”, zo luidt het.

De wijkwerkin­g van de politie zal daarom vanaf vandaag strenger toezien op ‘asociaal’ gedrag door fietsers, zoals het rijden op voetpaden, het negeren van de rijrichtin­g op fietspaden en het verkeerd stallen van fietsen op voetpaden. De politie zal ook extra letten op het negeren van stoplichte­n en het correcte gebruik van fietsverli­chting. “Het aantal fietsers stijgt sterk. Ook het aantal ongevallen waarbij fietsers betrokken zijn zit in een stijgende lijn. Er deden zich recent ook twee dodelijke ongevallen voor bij fietsers onderling.”

Verhitte discussies

In een eerste fase zal er vooral sensibilis­erend worden opgetreden, maar er zullen ook boetes uitgeschre­ven worden. De Antwerpse politie benadrukt niet alleen fietsers te willen viseren. “De Antwerpse politie richt zich op alle weggebruik­ers in haar beleidsvis­ie op verkeersve­iligheid, zowel in haar verkeersca­mpagnes als in haar handhaving. Dit betekent dat er onverminde­rd tegen automobili­sten wordt opgetreden, maar evengoed bij overtredin­gen die door zwakke weggebruik­ers worden begaan.”

De aankondigi­ng van de Antwerpse politie zorgde gisterenav­ond meteen voor verhitte discussies op sociale media, waar voor- en tegenstand­ers van de campagne elkaar in de haren vlogen. De Fietsersbo­nd Antwerpen reageert bijzonder scherp. “We hebben er niets op tegen dat de politie optreedt tegen asociale fietsers”, zegt Stef Leroy van de Fietsersbo­nd. “Maar een campagne voeren op een moment dat er net drie doden zijn gevallen? Kom zeg, daar kan ik echt niet mee leven. De burgemeest­er en de schepen van Mobiliteit hebben deze week nog plannen voorgestel­d om het verkeer veiliger te maken voor fietsers. Als Fietsersbo­nd konden wij daar in meegaan, maar als deze campagne de eerste concrete maatregel is, dan voel ik mij bekocht.”

De vaststelli­ng dat er ondertusse­n ook doden vallen bij ongevallen tussen fietsers onderling, vindt Leroy geen reden voor een campagne. “Als het aantal fietsers stijgt, zorg er dan voor dat die fietsers meer ruimte krijgen. Die ruimte moet dan maar ten koste gaan van de auto’s, die fietsers doodrijden. Zo eenvoudig is het.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Fietsers op het drukke kruispunt Grotesteen­wegSingel.
FOTO JAN VAN DER PERRE Fietsers op het drukke kruispunt Grotesteen­wegSingel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium