Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mr. Proper uit tropisch hardhout

Standard dankt remonte ook aan Congolese krachtpats­er Luyindama

- MICHAEL VAN DAMME

Standard staat dankzij een 02zege in Genk na zestien speeldagen waar het wil eindigen: in de top zes. Een van de verklaring­en voor de remonte is achterin te vinden: Christian Luyindama, een verdediger uit tropisch hardhout.

In Congo, waar de 23-jarige Christian Luyindama vandaan komt, wordt de houtsoort azobé gewonnen. Azobé is zo hard dat het kan zinken in water en wordt onder meer gebruikt om sluisdeure­n te maken. Luyindama lijkt gebeeldhou­wd uit azobé. De 23jarige Standardve­rdediger weegt 91 kilo voor 1m91 en uit zijn hele lichaamsho­uding spreekt: Hier passeer

je niet. Standard had in zijn eerste vijf competitie­matchen geen enkele keer de nul gehouden, maar sinds Sa Pinto tegen Charleroi voor Luyindama koos, lukte dat al vier keer in elf wedstrijde­n. In Genk was hij de beste man op het veld.

Luyindama leest het spel goed en compenseer­t zo een gebrek aan wendbaarhe­id als hij met ruimte in de rug voetbalt. De Standardde­fensie stond in Genk overigens hoger dan normaal. In de eerste meters is hij verrassend snel. Luyindama is een verdediger die er in de eerste plaats staat om te verdedigen: intercepti­es, kopbalduel­s winnen en spitsen uit de wedstrijd houden. De opbouw laat hij wijselijk aan zijn ploegmakke­rs over, een voetballer die zijn kwaliteite­n en gebreken kent. Maar gisteren liet hij zelfs in de opbouw een paar uitstekend­e passes zien. Het bewijs dat hij in bloedvorm verkeert.

De Rots is een evidente bijnaam voor de krachtpats­er van Standard, maar

Mister Proper past hem even goed. In elf wedstrijde­n pakte Luyindama geen enkele gele kaart, opmerkelij­k voor een speler met zijn profiel. Het bewijst andermaal hoe goed hij het spel leest. Luyindama staat vaak op de goede plaats en vermijdt zo nodeloze duels. Op het veld is hij een krijger, er- naast blijkt hij timide te zijn.

De introducti­e van Luyindama is een van de verklaring­en voor de remonte van Standard. Toen hij zijn eerste speelminut­en kreeg van trainer Sa Pinto, stond Standard twaalfde. Intussen zijn de Rouches opgeklomme­n naar de zesde plaats. Een evidente keuze was het niet, want Sa Pinto moest ex-captain Alexander Scholz op de bank zetten. Nu functionee­rt de tandem Laifis-Luyindama zo goed dat Scholz enkel van de bank komt om de slotminute­n vol te maken. Het is pure voetbalche­mie tussen het nieuwe centrale duo van Standard, want Laifis spreekt geen Frans en Luyindama geen Engels.

Mazembe

Waar heeft Standard die krachtpats­er van tropisch hardhout opgedist? Luyindama komt van de Congolese topclub Tout Puissant Mazembe, waar Dieumerci Mbokani werd gehaald en Anthony Vanden Borre ging uitbollen. Luyindama werd afgelopen winter aangetrokk­en in een pakketdeal met Merveille Bokadi en Jonathan Bolingi. Pas in Play-off II, onder interimcoa­ch José Jeunechamp­s, kreeg hij zijn kans. Standard lichtte de opties voor zijn drie Congolezen en betaalde 500.000 euro. Bolingi trok naar Moeskroen.

Luyindama was Mazembe ook al opgevallen door zijn indrukwekk­ende fysiek. Technisch had hij bijzonder veel werk toen hij er in de zomer van 2015 neerstreek. Die achterstan­d maakte een harde werker van hem. Luyindama besefte dat hij de kantjes er niet kon aflopen. Vreemd genoeg gebruikte Mazembe hem vooral... als spits. De club had problemen voorin en kon iemand met zijn gabarit gebruiken. Het klopt dus wat ze zeggen: stropers zijn de beste boswachter­s.

Het is pure chemie tussen het nieuwe centrale duo van Standard, want Laifis spreekt geen Frans en Luyindama geen Engels.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Lyindama viert in Genk.
FOTO PHOTO NEWS Lyindama viert in Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium