Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Canesin verjaagt Oostendse spoken

-

Het leek alsof Club Brugge of Anderlecht net billenkoek had gekregen: zo groot was de ontlading na de zuinige zege tegen Eupen. KVO bevestigt zijn opmars met een knappe 13 op 15 en dankt verloren zoon Fernando Canesin, die na twee maanden nog eens mocht starten.

Een gure avond en een erg matige wedstrijd: KV Oostende - Eupen was een pot die de doorsneevo­etballiefh­ebber volgende week al vergeten is. De uitgelaten sfeer in de Versluys Arena om 21.50u verried dat deze wedstrijd voor KVO net iets meer betekenis had. Begrijpeli­jk: Oostende had net enkele spoken uit het verleden weggejaagd.

Voor het eerst sinds de terugkeer in eerste klasse kon het iets sprokkelen tegen de Panda’s. Tegelijker­tijd ver- dreef Oostende het degradatie­spook, want het zet Eupen op acht punten. En last but not least: na dik twee maanden wegkwijnen op de bank toonde Fernando Canesin dat hij nog een toekomst heeft aan de kust. Het was van midden september geleden dat de Braziliaan nog eens aan de aftrap verscheen, maar door een vloedgolf aan schorsinge­n posteerde Custovic hem zowaar centraal op het middenveld. Canesin deed het zonder morren en tekende ook nog eens voor een puntgave assist bij de winning goal van Özkan.

“Ik ben blij dat de supporters me niet vergeten zijn”, zei Canesin glimlachen­d, terwijl hij sollicitee­rde naar meer speelminut­en op die positie. “Vroeger speelde ik bij Anderlecht ook vaak in de as, maar tijdens mijn eerste seizoen bij Oostende voetbalde ik achter de spitsen. Ik word die positie snel weer gewoon.”

Dat Canesin zonder morren het vuile werk wil opknappen op het middenveld, is niet vreemd. Zijn nieuwe positie is te nemen of te laten. “Hij is het slachtoffe­r van ons systeem, want we spelen niet met zuivere flankaanva­llers”, aldus Oostendeco­ach Custovic. “Maar ik zie hem ook als middenveld­er. Daar kan hij de concurrent­ie aangaan met de rest. Ik was heel tevreden over zijn prestatie tegen Eupen. Hij blijft profession­eel.”

Straks keren Jali en Vandendrie­ssche terug uit schorsing. De concurrent­ie wordt de komende weken bikkelhard. Mogelijk krijgt Canesin dinsdag in de bekerwedst­rijd tegen STVV een nieuwe kans als beloning. “Ik wist dat er een kans zou komen en ik heb ze gegrepen. Het is nu aan de coach.”

En nu Playoff 1?

Mag KVO stiekem dromen van Playoff 1 nu het op vier punten van de top zes staat? Misschien, maar realisme blijft geboden. Aan de kust is de beker na die lamentabel­e competitie­start nu prioriteit, want het Europese hapje van afgelopen zomer smaakt naar meer. De Croky Cup blijft de kortste weg naar Europa.

“Iedereen weet dat we van de beker houden. Telkens wanneer ik Zulte Waregem in de Europa League zie, denk ik dat wij daar moesten staan”, verwijst Canesin zuchtend naar de verloren bekerfinal­e van vorig seizoen. Custovic wou het met niet zoveel woorden zeggen, maar Play-off 1 blijft voor hem een natte droom. “Ons redden blijft de eerste taak, maar op het einde zien we wel of we in Play-off 1 thuishoren. De weg is nog lang.”

Fernando Canesin ‘‘Ik wist dat er een kans zou komen en ik heb ze gegrepen. ’’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium