Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De beste ploeg van Europa

Manchester City telt na winst tegen Huddersfie­ld al acht punten voorsprong in Premier League, maar is ook...

- GERT GYSEN

Manchester City staat dankzij de 12zege van gisteren tegen Huddersfie­ld al acht punten los in de Premier League. Dat het de sterkste ploeg van Engeland is, mag duidelijk zijn. Maar is het ook de beste ploeg van Europa? Wij legden Manchester City in balans met alle andere leiders in de grote Europese competitie­s.

Beter passingspe­l dan Barcelona

Barcelona wordt de laatste decennia gezien als de best voetballen­de ploeg ter wereld. Met snelle en efficiente passing doet het bij momenten de monden openvallen van verbazing. Maar dit seizoen steekt Manchester City de Catalanen naar de kroon. Niet toevallig heet de trainer van de Citizens tegenwoord­ig Pep Guardiola. De grondlegge­r van het fantastisc­he passingspe­l waar Barça zoveel faam mee verwierf. Qua percentage balbezit komen de Blaugrana zelfs niet in de buurt van de 66,1 procent die Manchester City in de Premier League laat optekenen. Barcelona haalt in La Liga slechts 59,7%. En eens in balbezit gaat de bal ook sneller rond bij City dan bij Barcelona. Kevin De Bruyne en co geven 16,3 passes per minuut, terwijl Barcelona ‘maar’ aan 14,8 komt. Tot slot nog één statistiek die bewijst dat de term tiki

taka vandaag meer past bij Manchester City dan bij Barcelona: 89,2 procent geslaagde passes voor City tegenover 87,5% bij Barcelona.

Autoritair­der dan Bayern

Het sterke punt van Bayern is dat de Duitse Rekordmeis­ter autoritair is in eigen land en nagenoeg al zijn matchen zakelijk afsluit met winst. Maar dit seizoen is er een barst in dat pantser gekomen. Bayern leed al vier keer puntenverl­ies in eigen land en verloor ook afgelopen weekend, van Mönchengla­dbach. Vorige week in de Champions League won het wel van Anderlecht, maar het sprekende gemak waarmee een ploeg als Bayern dat normaal doet, was er niet bij. Dan toont Manchester City zich een stuk autoritair­der in eigen competitie. Met nog steeds geen enkele verlieswed­strijd en slechts één gelijkspel. Alle andere wedstrijde­n werden gewonnen. Zelfs in de League Cup en de Champions League. In die laatste competitie leed Bayern ook al een nederlaag tegen Paris Saint-Germain.

Al twee keer winst tegen Napoli

Om Manchester City in balans te leggen met de Italiaanse leider Napoli moeten we het niet te ver zoeken. Beide ploegen speelden dit seizoen al twee keer tegen elkaar in de Champions League. En beide keren gingen de drie punten naar City. De match in Manchester was een demonstrat­ie van Manchester City. Bij de rust had het makkelijk 4-0 kunnen staan, maar de score na negentig minuten was uiteindeli­jk 2-1. In de terugmatch pakte Napoli het eerste half uur nochtans uit met propaganda­voetbal. Het speelde Manchester City zoek. Het kwam zelfs op voorsprong, maar gaf die toch nog uit handen door onder andere een doelpunt en assist van Kevin De Bruyne (2-4). De efficiënti­e waarmee

City die avond uitpakte, was fabuleus. Over 180 minuten voetbal tegen Napoli domineerde Manchester City zo’n 140 minuten de tegenstand­er. Met een totaalscor­e van 6-3 is er ook maar één conclusie mogelijk: de leider van Engeland is beter dan die van

Italië.

Defensief sterker dan PSG

De enige ploeg die Manchester City nog naar de kroon kan steken is Paris Saint-Germain. De aanvalsmac­hine uit Frankrijk met de beruchte voorlinie Mbappé-Cavani-Neymar is over alle competitie­s gezien trefzekerd­er dan Manchester City. Dat dankt het vooral aan de 23 goals in zes bekerwedst­rijden en 24 doelpunten in vijf Champions Leagueduel­s. In de competitie (45 doelpunten na de topper van gisteravon­d laat) ligt het - met een wedstrijd meer gespeeld - ongeveer in balans met Manchester City (42 doelpunten). Alleen is City defensief nog een tikkeltje stabieler. Beide ploegen hielden in hun eerste dertien competitie­wedstrijde­n zeven keer de nul, maar City slikte in totaal amper acht goals, PSG kreeg er negen binnen in evenveel wedstrijde­n – dat ene van gisteren tegen Monaco dus niet meegeteld. Ook heeft City in de competitie nog minder steken laten vallen. Eén gelijkspel voor de Engelsen tegenover twee keer gelijk voor PSG.

Wij voorspelle­n nu al: de meest interessan­te Champions League-finale dit seizoen zou er één zijn tussen Manchester City en PSG. De twee sterkste ploegen van het moment, met City dat momenteel nog wint op punten.

 ?? FOTO'S PHOTO
NEWS ?? Spelers en manager Pep Guardiola mochten weer eens vieren.
FOTO'S PHOTO NEWS Spelers en manager Pep Guardiola mochten weer eens vieren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium