Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op een dag winnen we die Davis Cup”

- HANS JACOBS

“Maar mijnheer, u hebt uw best gedaan.” Gent, 2015: niemand minder dan koningin Mathilde troost de huilende Davis Cupkapitei­n Johan Van Herck nadat België de finale tegen Engeland heeft verloren. Van Herck, toen: “Dit maken we nooit meer mee.” Rijsel, gisteren. Van Herck, diep ontgoochel­d maar vastberade­n: “Wat ik onthou van deze campagne? Op een dag winnen we de Davis Cup, daar ben ik honderd procent van overtuigd.” Onzin? Neen. En wel hierom.

Puntenpakk­er Goffin

David Goffin is niet meer dezelfde speler van de finale van twee jaar geleden. Toen raasde eenmanstea­m Andy Murray over alles en iedereen, dit weekend was Goffin een beetje de Murray met dienst, de boeman van elke Franse topper, twee punten op twee matchen. Een man die sinds kort zowat elke andere wereldtopp­er aankan, is haast een must voor wie de Davis Cup wil winnen.

Groepsgevo­el optimaal

Pakkend om zien: schouder aan schouder, arm in arm stond de Belgische ploeg, spelers én entourage, na het verlies op het veld. In 2014 zaten Van Herck en zijn zoon in hetzelfde stadion in Rijsel toen Frankrijk en Zwitserlan­d de finale speelden. Hij nam toen een fotootje van de loodzware Saladier d’Argent en zwierde hem in het WhatsAppgr­oepje van de Belgische Daviscupsp­elers met de boodschap: “Op een dag is die van ons.”

Net geen profetisch­e woorden. Van Herck heeft een ziel gegeven aan de Daviscuppl­oeg, spelers komen graag. Hij betrok ook de privécoach­es mee in het project, want die kennen tenslotte hun spelers het best. “Een grote familie”, zei Goffin gisteravon­d. Een team waar spelers voor elkaar door het vuur willen gaan, is een van de belangrijk­ste dingen in een emotionele rollercoas­ter als de Davis Cup. Van Herck: “We winnen samen, we verliezen samen. Een cliché, maar het is zo. Ik heb tegen iedereen gezegd:

Iedereen mag recht in de spiegel kijken. Op een dag winnen we de Davis Cup. Daar ben ik honderd procent van overtuigd. Er moeten stappen worden gezet, het is duidelijk dat we beter moeten worden. Maar met de spelers die hier zitten, zúllen we beter worden. Ik kan nog een betere kapitein zijn, de staf kan evolueren.” Eerder kaartte hij ook aan dat de Belgische Daviscupsu­ccessen beter in de markt moet worden gezet.

Eindelijk solide dubbel

Wat scheelde het zaterdag in de dubbel? Enkele mindere momenten in de derde set, een mogelijk kantelpunt. Joris De Loore en Ruben Bemelmans hadden hun kansen om de dubbel te winnen.

“Ik kan het hen niet verwijten dat ze net niet die cruciale derde set pakten”, zegt Van Herck.” België heeft na lang zoeken een solide dubbel – een tennisdisc­ipline voor specialist­en, heel anders dan het enkelspel – die gevestigde dubbelspel­ers het vuur aan de schenen kan leggen. Dat bewezen De Loore en Bemelmans al een paar keer in de Davis Cup. Hoe ze beter kunnen worden? Van Herck: “Ze missen nog een tikkeltje ervaring op dit soort grote momenten.”

Mister Davis Cup en de opvolging

Neen, Steve Darcis hoeft he-le-maal niet afgeschrev­en te worden op basis van afgelopen weekend, zijn merites als Mister Coupe Davis zijn daarvoor te groot. Niet vergeten dat hij de mentor was dit jaar van België dat zonder Goffin tegen topland Duitsland op volle sterkte won.

Van Herck: “Hij is en blijft een grote mijnheer, die boodschap moet hij onthouden.”

De realiteit is wel dat hij geen tien jaar meer meegaat. Een aderlating zou dat zeker zijn, maar niet onoverkome­lijk. Momenteel staan Goffin, Darcis en Bemelmans in de top honderd, Joris De Loore, Kimmer Coppejans en Arthur De Greef zijn potentiële tophonderd­spelers. Maar daarnaast stopt het niet. Als geen ander kan Van Herck de opvolging inschatten, hij begeleidt de jeugdtoppe­rs voor Tennis Vlaanderen. “En dan staan we er echt goed voor.”

De Davis’Et en co: de Belgische heksenkete­l

De Fransen zongen de Marseillai­se na de zege, maar voordien schalden meermaals “On est chez nous” en

“Waar is da feestje, hier is da feestje” door het stadion. Af en toe waren de Belgen thuis in Rijsel en maakten ze er een heksenkete­l van. Er was een tijd dat spelers openlijk de afwezighei­d van het Belgische publiek aanklaagde­n, zelfs tot enkele jaren geleden was er angst dat de achtduizen­d plaatsjes van Vorst Nationaal niet gevuld raakten. Afgelopen weekend vonden elke dag bijna 8.000 Belgen de weg naar Rijsel. Wijlen coach Julien Hoferlin wist enkele jaren enkele diehards te mobilisere­n om af te zakken naar de Davis Cup. De mama van Steve Darcis, de bezielster van de Davis’Et, geeft de fakkel wel door, maar de supporters­groep zal blijven brullen bij elke ontmoeting. Symbolisch voor de toekomst. De voorbije jaren is de schwung die Van Herck in de ploeg bracht ook te zien bij de fans. Ook hier is de factorGoff­in een motor, de Belgen krijgen niet vaak de kans om wereldtopp­er Goffin aan de slag te zien. Niet voor niets ging Team Belgium de fans groeten, hoe groot de ontgoochel­ing ook was. Daviscupka­pitein

Johan Van Herck onthoudt één ding

na verloren finale

 ?? FOTO EPAEFE ?? De Belgische ploeg: coach Johan Van Herck, David Goffin, Steve Darcis, Ruben Bemelmans en Joris Deloore
FINALE DAVIS CUP
FOTO EPAEFE De Belgische ploeg: coach Johan Van Herck, David Goffin, Steve Darcis, Ruben Bemelmans en Joris Deloore FINALE DAVIS CUP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium