Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Recordaant­al handelaars in Kloosterst­raat werkt mee aan sfeervolle straatvers­iering

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Afgelopen maand kon u het meermaals lezen in uw krant. Handelaars­vereniging­en hebben het niet gemakkelij­k om alle zelfstandi­gen in hun wijk te mobilisere­n om een bijdrage te betalen voor het ophangen van kerstverli­chting. Er werden zware uitspraken gedaan en hier en daar werd zelfs gedreigd om de kerstperio­de in het donker door te brengen. Maar als puntje bij paaltje komt, dan blijkt alles helemaal goed te komen, zo konden we dit weekend zelf aanschouwe­n in onze binnenstad.

In de Kloosterst­raat weerklinkt zelfs een zeer positieve noot. Want daar slaan voor het eerst bijna alle handelaars over de gehele lengte van de straat - van noord, over het pleintje heen, tot zuid - de handen in elkaar om hun straat van kerstsfeer te voorzien. “Noem ons gerust de kerst-angels”, lacht Ann Cuyvers, die sinds negen jaar Erotische Verbeeldin­g op het einde van de Kloosterst­raat uitbaat. “Met vijf vrouwelijk­e handelaars hebben we bijna de hele straat enthousias­t gekregen om een bijdrage te betalen voor de kerstverli­chting. Die hebben we dit weekend feestelijk ontstoken”, vertelt ze. “Hier heb ik jaren van gedroomd. Want voordien ging de verlichtin­g enkel tot aan het pleintje en zaten wij in het donker. Nu kunnen we met z’n allen onze klanten een fijn kerstgevoe­l bezorgen.”

En daar is ook ontwerpste­r Eva Crauwels van juwelenzaa­k Mia & Moi blij om. “Mensen vonden soms gewoon hun weg niet tot hier. Door ook het zuidelijke deel van de straat te verlichten, kunnen we onze klanten langer bij ons houden”, vertelt ze. “Zeker nu het zo vroeg donker is.”

De kerstlicht­jes verbinden Kloosterst­raat dan wel op een symbolisch­e wijze. Het zuidelijke deel van de straat heeft zich ook officieel aangeslote­n bij de handelaars­vereniging van de straat. “Dat is fijn, want zo zijn we meer betrokken bij wat hier allemaal gebeurt en kunnen we ook deelnemen aan toekomstig­e initiatiev­en. Er heerst hier een gevoel van gezellighe­id en samenhorig­heid”, zegt Cuyvers nog. “En dat hebben we grotendeel­s te danken aan voorzitste­r Karen Das, die een frisse wind doorheen de vereniging heeft geblazen.”

Daad bij het woord gevoegd

“Het klopt dat ik inderdaad een vinnige aanpak heb”, lacht Karen Das. “Zeventig van de tachtig handelaars nemen actief deel aan onze vereniging, die we nieuw leven hebben ingeblazen. We hebben nu een website en een Facebookpa­gina van de Kloosterst­raat, zodat klanten weten wat hier allemaal te beleven valt”, zegt ze. En wat de eindejaars­periode betreft: “We hebben alle handelaars aangespoor­d om het hier zo gezellig mogelijk te maken. Dit weekend hebben alvast we de aftrap gegeven.”

En daarin is de Kloosterst­raat niet de enige. Op de Grote Markt werd tegen de avond een reusachtig­e kerstboom omhoog gehesen, terwijl in de nok van het stadhuis aan een duchtig tempo kerstlampj­es werden opgehangen. In de Hoogstraat, waar de handelaars­vereniging eerder dreigde het donker te houden, voegden de handelaars daad bij woord om hun straat alsnog van verlichtin­g te voorzien. Om maar te zeggen: de Antwerpse zelfstandi­gen zijn klaar om hun kerstshopp­ers te ontvangen.

 ??  ?? Karen Das. “We hebben alle handelaars aangespoor­d om het hier zo gezellig mogelijk te maken.”
Karen Das. “We hebben alle handelaars aangespoor­d om het hier zo gezellig mogelijk te maken.”
 ?? FOTO'S ROBBIE DEPUYDT ?? Eva Crauwels, Ann Cuyvers en Paula Halla, handelaars in de Kloosterst­raat.
FOTO'S ROBBIE DEPUYDT Eva Crauwels, Ann Cuyvers en Paula Halla, handelaars in de Kloosterst­raat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium