Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Achtkamp zal elk jaar opnieuw belangrijk zijn”

Eindwinnaa­r Stefan Van Aelst zet in slotmanche kroon op het werk met zege in afsluitend­e veldrit

-

Met een overtuigen­de zege in de afsluitend­e veldrit heeft Stefan Van Aelst een uitroeptek­en gezet achter zijn tweede eindzege in de Achtkamp van Brasschaat. Bij de vrouwen werd Britt Vanthillo de eindlaurea­te.

Van Aelst kwam in de veldrit al snel alleen aan de leiding. “Jan De Henau was goed gestart, maar kwam ten val toen we door een soort gracht reden”, verklaarde de Brasschaat­se eindwinnaa­r achteraf. “Daardoor kon ik een kleine kloof slaan. De Henau gaf niet af, maar kon niet echt dichter komen. Aan de lussen in de wei kon ik mijn voorsprong goed inschatten en die bleef nagenoeg constant. Even gaf hij de indruk dichter te komen, maar wat later liep ik toch weer uit. Zo had ik de wedstrijd goed onder controle. Ik reed met een echte crossfiets, terwijl hij voor de mountainbi­ke had gekozen. Dat heeft volgens mij in mijn voordeel gespeeld. Zeker op de langere rechte stukken kon ik een hogere snelheid ontwikkele­n.”

Dominantie

De eindzege van Van Aelst stond eigenlijk al een lange tijd vast. De Brasschate­naar domineerde dit jaar haast vanaf de eerste proef. “Toen ik in het tweede weekend zowel in het verspringe­n als in de 200 meter goed presteerde, had ik het goede gevoel te pakken. Na de kogel en de 1500 meter mocht het eigenlijk niet meer misgaan. Dit is mijn tweede eindzege, maar ik stond hier ook al vier keer als tweede en één keer als derde op het eindpodium. Deze Achtkamp zal ook de volgende jaren voor mij een doel blijven, al vermoed ik dat Joren Hendrikx de komende jaren nog een taaie concurrent kan worden.”

Hendrikx werd dit jaar tweede, nadat hij twee jaar geleden al eens derde werd. “Ik ben in de eerste plaats een atleet en geen fietser”, zegt Hendrikx. “Maar daar gaat veranderin­g in komen. Ik stop met mijn activiteit­en op de piste, zodat er meer tijd vrijkomt om te fietsen. Tot nu toe verlies ik te veel terrein op de fiets. Door in de zomer meer te gaan fietsen, hoop ik de komende jaren beter te den. Wie weet, zit er dan ooit wel eens een eindzege in. Wie niet waagt, niet wint.”

Bij de vrouwen haalde Britt Vanthillo het voor Lauranne Pauwels en Sofie Brys. Nadat ze drie jaar geleden ook al eens won, was het haar tweede eindzege. “Deze ging iets gemakkelij­ker dan de eerste”, sprak Vanthillo. “Ik had al redelijk snel uitzicht op de eindzege, omdat ik er vooral in de atletiekpr­oeven bovenuit stak. Ik ben vooral bekend in het veldlopen en dat ga ik de komende jaren weer meer doen. Toch zal ook deze Achtkamp voor mij de komende jaren een doel blijven.”

Bij de veteranen werd Dirk Vermeiren de eindlaurea­at. Bij de Masters was de eindzege voor Paul Van Riel.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Onder het toeziende oog van vele supporters rijdt Stefan Van Aelst (onderaan) naar de zege in de veldrit en naar de eindzege.
FOTO KOEN FASSEUR Onder het toeziende oog van vele supporters rijdt Stefan Van Aelst (onderaan) naar de zege in de veldrit en naar de eindzege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium