Gazet van Antwerpen Stad en Rand

INDONESIË/VLUCHTEN GEANNULEER­D:

-

De vulkaan Mount Agung op het Indonesisc­he vakantieei­land Bali heeft zaterdagav­ond opnieuw rook uitgespuwd. Er ontstond een aswolk van kilometers hoog, waardoor een 30tal vluchten van en naar de internatio­nale luchthaven Denpasar moesten worden geschrapt. Minstens 2.000 passagiers werden getroffen, onder wie veel Australisc­he toeristen. Het was de tweede aswolk die de vulkaan de voorbije week uitspuwde.

JEMEN/DRINGENDE HULP KINDEREN:

Meer dan 11 miljoen kinderen hebben dringend humanitair­e hulp nodig in het door oorlog en hongersnoo­d geteisterd­e Jemen. Daarvoor waarschuwd­e het Kinderfond­s van de Verenigde Naties (Unicef). “We schatten dat elke 10 minuten een kind in Jemen sterft aan te voorkomen ziekten”, zei Geert Cappelaere, de Unicefdire­cteur voor het MiddenOost­en en NoordAfrik­a.

JEMEN/DRONEAANVA­L OP AL QAIDA:

In het zuiden van Jemen zijn in de nacht van zaterdag op zondag zeven vermoedeli­jke leden van Al Qaida omgekomen bij een aanval met een drone. Waarschijn­lijk gaat het om een Amerikaans­e aanval, meldt een verantwoor­delijke bij de veiligheid­sdiensten. De zeven zaten aan boord van drie voertuigen. Rond middernach­t werden ze aangevalle­n en gedood door de drone, zegt de anonieme bron bij de veiligheid­sdiensten.

MYANMAR/PAUSELIJK BEZOEK:

Paus Franciscus is begonnen aan een zesdaagse reis door Myanmar en Bangladesh. Hoewel het bezoek nog voor de escalatie van de Rohingyacr­isis was gepland, komt het er nu te midden van een van de grootste humanitair­e crisissen ter wereld. Franciscus zal onder meer ontmoeting­en hebben met staatsleid­ster Aung San Suu Kyi – winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991, legerchef generaal Min Aung Hlaing en belangrijk­e boeddhisti­sche monniken. Verwacht wordt dat de paus de Rohingyacr­isis tijdens die gesprekken zal aansnijden.

IRAN/DODENTOL AARDBEVING:

De Iraanse autoriteit­en hebben de dodentol van de zware aardbeving van 12 november bijgesteld tot 483. Dat meldt het officiële persagents­chap Irna. Tot nog toe was er sprake van 436 dodelijke slachtoffe­rs volgens een balans die dateert van 17 november. De dodentol loopt verder op door het overlijden van gewonden en de identifica­tie van slachtoffe­rs bedolven onder het puin, meldden de Iraanse media. De beving met een magnitude van 7,3 deed zich voor in de nacht van 12 op 13 november. Alle slachtoffe­rs vielen in Kermanshah, de provincie aan de grens met Irak. In het buurland lieten acht mensen het leven.

GROOTBRITT­ANNIË/DODELIJK ONGEVAL:

Bij een zwaar verkeerson­geval met een gestolen wagen zijn in het Britse Leeds vijf mensen omgekomen. Onder de slachtoffe­rs zijn drie kinderen. De wagen was zaterdagav­ond op een boom ingereden. Volgens een politiewoo­rdvoerder troffen de agenten ter plaatse een “complete ravage” aan. Twee jongens van 15 jaar zijn opgepakt voor het mogelijk veroorzake­n van een dodelijk ongeval. Mogelijk bestuurde een van hen het voertuig.

ISRAËL/ONTSLAG MINISTER:

De Israëlisch­e minister van Volksgezon­dheid, Jakov Litzman, heeft gisteren zijn ontslag ingediend. De minister van de ultraortho­doxe partij Verenigd ThoraJoden­dom weigert in een regering te blijven die de “ontheiligi­ng” van de sabbat toestaat. Twistpunt zijn onderhouds­werken aan het spoor die op zaterdag, de sabbat, plaatsvind­en. Litzman zei vrijdag reeds dat hij zijn ontslag zou indienen indien er werken plaatsvond­en op zaterdag, wat ook gebeurde. Premier Benjamin Netanyahu betreurde het ontslag van Litzman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium