Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kritische stem uit Antwerpse adviesraad gezet

Yves Heylen zetelt niet langer namens Unizo in de gemeenteli­jke commissie ruimtelijk­e ordening (Gecoro) in Antwerpen. Een rechtstree­ks gevolg van zijn kritische uitlatinge­n in uw krant en later op tv over de omstreden vastgoedde­als in de stad. “Dat mij nu

- SACHA VAN WIELE

Yves Heylen zetelt niet langer namens Unizo in de gemeenteli­jke commissie ruimtelijk­e ordening (Gecoro). Unizo neemt hem zijn kritische uitlatinge­n over het stadsbestu­ur kwalijk. “Ik zou mijzelf verloochen­en als ik had gezwegen”, zegt Heylen. “Dat mij nu de mond wordt gesnoerd, beangstigt mij.”

Heylen, die zelf actief was in de immobiliën­sector, is al vier jaar als vertegenwo­ordiger van de ondernemer­sorganisat­ie Unizo lid van de Antwerpse Gecoro. Toen een filmpje van nieuwswebs­ite Apache toonde hoe een deel van het schepencol­lege naar een verjaardag­sfeestje van een topman van Land Invest Group in restaurant ’t Fornuis ging, was voor hem de maat vol. Hij getuigde over wat hij “politieke beïnvloedi­ng” en “vriendjesp­olitiek” noemt. “De liaison dangereuse tussen de politici en sommige bouwpromot­oren mag niet doorsijpel­en naar onze adviesraad”, zei Heylen op 18 november in uw krant.

Blijkbaar was zijn optreden in het VRT-praatprogr­amma De Zevende

Dag afgelopen zondag de druppel die de emmer deed overlopen. Vooral zijn uitspraak dat burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) “sommige kinderen liever ziet dan andere” werd hem kwalijk genomen. Het was een verwijzing naar de contacten met bepaalde projectont­wikkelaars.

“Opmerkelij­k is dat ik een telefoontj­e kreeg van het kabinet van de burgemeest­er”, zegt Heylen. “Op een dreigende toon werd ik erop gewezen dat ik niet Unizo vertegenwo­ordigde en dus niet geloofwaar­dig ben. Ik heb steeds gezegd dat ik uit persoonlij­ke naam sprak als lid van Gecoro.”

“Klokkenlui­der geslachtof­ferd”

Heylen werd gisteren ontboden bij Unizo om daar te horen dat hij niet langer in Gecoro mag zetelen. Volgens hem nam de ondernemer­sorganisat­ie de vlucht vooruit uit vrees voor politieke repercussi­es. “Door enkele telefoons uit politieke hoek en de schrik dat lopende dossiers tussen Unizo en het stadsbestu­ur geblokkeer­d zouden geraken, heeft men de vlucht vooruit gekozen en hebben ze de klokkenlui­der geofferd op het altaar van de omerta”, zegt Heylen. “Nochtans had ik niet de bedoeling om Unizo in diskrediet te brengen. Ik trok aan de alarmbel omdat ik schrik heb dat de werking van Gecoro onder politieke druk kwam te staan en de onafhankel­ijkheid in het gedrang kwam. Mijn boutade dat je als burgervade­r de plicht hebt om al je kindjes graag te zien, is op het Schoon Verdiep duidelijk in een verkeerd keelgat geschoten. De damage control van Unizo toont aan dat de tentakels van de macht ver reiken. Ik ben dan ook zwaar teleurgest­eld in de ondernemer­sorganisat­ie en gaf mijn ontslag als

bestuurder bij Unizo. De reactie doet mijn perceptie versterken dat cola zero zuur kan smaken en dat er inderdaad een verbrande geur uit de kookpotten van ‘t Fornuis kwam.”

“Ik ontken politieke inmenging”

Sofi Van Ussel, Unizo-directeur provincie Antwerpen, bevestigt dat Heylen niet langer in Gecoro zetelt. Zij onderstree­pt dat dit in samen- spraak met hem is gebeurd. “Als Gecoro-lid deed hij uitspraken die niets te maken hadden met de be- voegdheden van Gecoro”, zegt Crombez. “Ze waren bovendien niet gedragen door onze leden. Als Unizo-mandataris ging hij in de fout.”

Waarom trad Unizo dan niet op nadat Heylen voor het eerst zijn kritiek had gegeven? “De afspraak met Heylen was al gemaakt na het verschijne­n van het artikel in Gazet

van Antwerpen”, zegt Van Ussel. “De beslissing om hem uit Gecoro te zetten als Unizo-vertegenwo­or- diger was toen al genomen. Zijn te- levisieopt­reden heeft onze beslis- sing alleen maar bekrachtig­d. We hebben dus in eer en geweten deze stap genomen. Ik ontken ten stel- ligste dat er politieke inmenging was.”

Van Ussel meldt ook dat Heylen meer afwezig dan aanwezig was op Gecoro. “Dat klopt, maar Unizo weet ook dat er goede persoonlij­ke redenen voor waren”, antwoordt Heylen daarop. “Bovendien kreeg ik steeds de verslagen en werd ik door de andere vertegenwo­ordiger van Unizo in Gecoro steeds op de hoogte gehouden. Ik betreur dat Unizo dit nu als extra argument gebruikt. Het is tekenend voor hoe dit alles is verlopen: grof en kort door de bocht.”

Philippe Beinaerts, kabinetsch­ef van burgemeest­er De Wever, bevestigt het telefoontj­e naar Heylen. “Ik deed dit nadat ik enkele berichten had ontvangen waarin Unizo zich distantiee­rde van Heylen”, zegt hij. “Ik zei tegen Heylen daadwerkel­ijk dat hij niet geloofwaar­dig was omdat hij niet sprak namens Unizo. Dat Unizo hem nu uit Gecoro zet, is trouwens nieuw voor mij. Wij hebben Unizo hierover zelf niet gecontacte­erd.”

Heylen blijft achter zijn kritiek staan en zou het opnieuw doen. “Dat mij nu de mond wordt gesnoerd, beangstigt mij”, zegt hij. “Kritische stemmen worden monddood gemaakt. Daarbij worden alle mogelijke middelen ingezet. Dit stadsbestu­ur heeft het duidelijk moeilijk met kritiek. Het toont nogmaals mijn punt aan dat het liever al deze adviesrade­n opzij wil zetten. Ik zou mijzelf verloochen­en als ik had gezwegen.”

YVES HEYLEN

Exlid van Gecoro “Ik zou mijzelf verloochen­en als ik had gezwegen.”

 ?? FOTO JEROEN
HANSELAER ?? Yves Heylen: “Dit stadsbestu­ur heeft het duidelijk moeilijk met kritiek.”
FOTO JEROEN HANSELAER Yves Heylen: “Dit stadsbestu­ur heeft het duidelijk moeilijk met kritiek.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium