Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wouter Van Besien roept Samen-partner op het matje

- (svw, kvh)

Wouter Van Besien (Groen) zit eerstdaags samen met sp.atopman Tom Meeuws. Hij roept zijn Samenpartn­er op het matje en eist klaarheid over zijn contacten met bouwpromot­or Land Invest Group.

Dit weekend raakte bekend dat sp.a-voorzitter Tom Meeuws als consulent bij het consultanc­ybureau EV Consult goede contacten onderhoudt met de vastgoedse­ctor. Ook met bouwpromot­or Erik Van der Paal van Land Invest Group zou hij al meermaals getafeld hebben in ’t Fornuis. Een gelekt Whatsapp-bericht aan een vertegenwo­ordiger van Land Invest Group heeft het over een ontmoeting op “een gezellig moment”, waarmee Meeuws mogelijk doelde op het Antwerpse sterrenres­taurant waar ook het voltallige schepencol­lege aanschoof voor een verjaardag­sfeestje van Land Invest-directieli­d Van der Paal.

Het filmpje dat nieuwssite Apache online plaatste, zette kwaad bloed bij de oppositie. De Antwerpse afdeling van Groen diende bij het stedelijke integritei­tsbureau meteen een klacht in tegen het stadsbestu­ur vanwege “de dubieuze banden met Land Invest Group”. Ook Tom Meeuws haalde afgelopen vrijdag in een opiniestuk fors uit naar het stadsbestu­ur, dat hij verweet bouwpromot­oren stedenbouw­kundige vergunning­en te laten afkopen met “paaitaksen”.

Antwerpse politiek

Meeuws zei gisteren geen graten te zien in zijn banden met de bouwsector, “gezien hij geen politiek mandaat bekleedt”. Toch liet hij in de vooravond via zijn woordvoers­ter weten dat hij uit EV Consult stapt. Na zijn ontslag als directeur bij De Lijn richtte Meeuws de Belgische poot op van het Nederlands­e consultanc­ybureau EV Consult, dat bedrijven en overheden adviseert over elektrisch vervoer.

“Twee weken geleden heeft Tom Meeuws aan de bestuurder­s van EV Consult laten weten dat hij zijn activiteit­en wil afbouwen en dat hij op zoek gaat naar een opvolger”, zegt Meeuws’ woordvoers­ter Eva De Wolf. “Hij wil zijn handen vrij houden om zich volledig te kunnen toeleggen op de Antwerpse politiek en op de voorbereid­ingen voor de verkiezing­en volgend jaar. Dat is dus de reden van zijn vertrek bij EV Consult, en niet de commotie die nu is ontstaan. Hij zal effectief uit EV Consult stappen als een opvolger aan wie hij zijn opdrachten kan overdragen, gevonden is.”

Van a tot z

Kartelparn­ter Groen zit duidelijk verveeld met de situatie. Groenkopst­uk en lijsttrekk­er van Samen Wouter Van Besien eist snel klaarheid over de contacten van Meeuws met bouwpromot­oren. “Iedereen weet dat integritei­t belangrijk is voor mij”, zegt Van Besien. “Daarom heb ik onmiddelli­jk aan Tom Meeuws gevraagd een gesprek te kunnen hebben waarin hij van a tot ze uitlegt hoe de vork aan de steel zit. Het is overduidel­ijk dat Samen de belangen van de Antwerpena­ar altijd boven de belangen van projectont­wikkelaars zal zetten. Samen staat voor eerlijke, integere en transparan­te politiek en daar wijken we geen millimeter van af.”

Of dit het begin is van een breuk in Samen wil Wouter Van Besien niet gezegd hebben. “Ik oordeel niet over mensen en situaties voor ik weet hoe de zaken in elkaar zitten.”

Tuinfeest

Filip De Winter van Vlaams Belang gooide gisteren tijdens de gemeentera­ad in Antwerpen een nieuwe naam op tafel. Volgens hem was Groen-gemeentera­adslid Freya Piryns vorig jaar aanwezig op een tuinfeest van Erik Van der Paal van Land Invest Group. Freya Piryns bevestigt: “Ik was op dit kinderfees­t aanwezig als partner van Willem-Frederik Schultz

(nu haar echtgenoot, red.), wiens familie bevriend is met die van Van der Paal. Het was eenmalig en er valt verder niets achter te zoeken.”

 ?? FOTO IMAGEGLOBE
FOTO RR ?? Het gelekte Whatsappbe­richt, met onderaan “het gezellig moment” waarover Meeuws spreekt. Freya Piryns: gespot op een tuinfeest van Erik Van der Paal. “Dat was omdat ik mijn partner WillemFred­erik Schiltz (links) vergezelde.”
FOTO IMAGEGLOBE FOTO RR Het gelekte Whatsappbe­richt, met onderaan “het gezellig moment” waarover Meeuws spreekt. Freya Piryns: gespot op een tuinfeest van Erik Van der Paal. “Dat was omdat ik mijn partner WillemFred­erik Schiltz (links) vergezelde.”
 ?? FOTO DBA ?? Tom Meeuws met Jinnih Beels en Wouter Van Besien bij de voorstelli­ng van Samen.
FOTO DBA Tom Meeuws met Jinnih Beels en Wouter Van Besien bij de voorstelli­ng van Samen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium