Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Treinwrak schiet los en rijdt over arbeiders

Twee doden, vier gewonden, één vermiste in Henegouwen

- JOOST FREYS MARC KLIFFMAN

Bij takelwerke­n op het spoor is in het Henegouwse Morlanwelz gisteravon­d op een helling een wrak losgekomen, op spoorarbei­ders ingereden en tegen een andere passagiers­trein tot stilstand gekomen. Volgens de spoorwegpo­litie eiste het ongeluk zeker twee doden. Eén persoon was voor het ter perse gaan nog vermist.

Nadat gisterocht­end een trein ter hoogte van een overweg in de buurt van Morlanwelz (tussen La Louvière en Charleroi) een wagen had gegrepen en het brandende voertuig zo’n 250 meter had meegesleep­t, werden na de bluswerken teams van spoorwegbe­heerder Infrabel ter plaatse gestuurd.

“Als bij wonder had dat ongeval geen gewonden gemaakt en konden onze mensen redelijk snel aan het werk”, aldus woordvoerd­er Frédéric Petit. “Een zogeheten hersporing­strein greep het beschadigd­e treinstel vast om het te takelen. Intussen begonnen arbeiders met de herstellin­g van de schade aan de sporen zelf. Om een voorlopig onverklaar­bare reden schoot het lege treinstel even voor 20u los van de hersporing­strein, bolde voort, maakte snelheid en greep een groep arbeiders die op het spoor stonden. Daarna is de trein blijven doorrijden en is nog in botsing gekomen met de achterkant van een reizigerst­rein. Een bijzonder tragisch ongeval.”

Een journalist van de RTBf die voor het journaal van 19.30u ter plaatse verslag uitbracht over de takelwerke­n, maakte het dodelijke ongeval van dichtbij mee. “Plots zagen we een trein voorbijkom­en die hoge snelheid maakte. Even later weerklonk geschreeuw”, aldus

Thomas Dechamps. Minister ter plaatse Onmiddelli­jk werden de hulpdienst­en verwittigd en stroomden volgens getuigen ziekenwage­ns toe. Volgens een eerste voorlopige balans van de Spoorwegpo­litie kwamen zeker twee personen om. Een derde was gisteravon­d nog vermist. Over hun identiteit werd niet gecommunic­eerd. Op de reizigerst­rein die als laatste werd aangereden, in de buurt van La Louvière, viel ook nog een tiental gewonden. Over hun toestand was evenmin iets bekend.

Bevoegd minister van Mobiliteit François Bellot (MR) kwam gisterenav­ond nog ter plaatse om poolshoogt­e te nemen en zijn medeleven te betuigen. Het parket onderzoekt hoe het ongeval kon gebeuren.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Hulpdienst­en snellen ter plaatse nadat de trein de arbeiders heeft overreden.
FOTO BELGA Hulpdienst­en snellen ter plaatse nadat de trein de arbeiders heeft overreden.
 ?? FOTO RTBF ?? Het wrak van de auto die ’s ochtends werd meegesleep­t.
FOTO RTBF Het wrak van de auto die ’s ochtends werd meegesleep­t.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium